• Maranke Pater
  • Maranke Pater

Winterse kerstmarkt in stadscentrum

NIJKERK Het centrum van Nijkerk wordt gehuld in winterse sferen. Op zaterdag 9 december vindt hier de Kerstmarkt plaats.

Maranke Pater

 

Het Verlaat, Singel, Plein en de Oosterstraat krijgen op zaterdag in de vroege ochtend een metamorfose. Diverse houten kramen zullen voor de echte kerstsfeer gaan zorgen meent organisator Gerben Viester: ,,We houden de kerstmarkt van Nijkerk nu al voor de dertiende keer en hebben jaren geleden besloten dat we het een markt in Dickensstijl wilden laten zijn, dus met ouderwets ogende kraampjes en met de sfeer en de gezelligheid die bij de feestdagen passen. Nu de Sinterklaasviering achter de rug is, maken mensen weer tijd voor een ander soort gezelligheid in huis." Om voor het kerstgevoel te zorgen is de selectie aan marktkooplieden met zorg samengesteld. ,,We gaan dit jaar voor nostalgie. Zo komt er een standhouder die met een muffin- en koffiebakfiets op het Plein gaat staan. In de buurt van Nijkerk woont nog een ouderwets melkvrouwtje dat haar intrek zal nemen op de Oosterstraat tijdens de Kerstmarkt. Zij neemt zelfgebakken koeken en Glühwein mee, maar ook een collectie van lederwaren die ze zelf heeft gemaakt." Er is een groot aanbod in woondecoratiespulletjes, hobbyartikelen, koek en zopie, kerstbomen, tuindecoraties en wintermode. Van streekproducten tot landelijke winkeliers: er is op de Kerstmarkt veel te zien. ,,Natuurlijk zullen kerst- en winterse artikelen de boventoon voeren, We proberen er veel variatie in te brengen. Ik merk dat er veel mensen uit de gemeente maar ook daarbuiten zijn die speciaal voor de kerstmarkt naar het centrum komen. De één zal voor de laatste kerstinkopen komen en de ander voor de gezelligheid in de stad."

 

Tijdens de Kerstmarkt is de ijsbaan al geopend. ,,Ideaal voor ouders die hun kinderen willen laten schaatsen en zelf even tussen de uitgestalde spulletjes willen snuffelen."  De grote ijsbaan van NICE midden op de kerstmarkt zorgt voor weer voor veel sfeer en extra gezelligheid. ,,Naast de ijsbaan komt een grote levende kerststal met onder andere een kameel. De kerstman komt tussen 12.00 uur en 15.00 uur langs en een levende sneeuwman en kinderen én volwassenen kunnen met hen op de foto. ,,We creëren een gezellige sfeer door vuurkorven neer te zetten en bezoekers aan de markt te voorzien van lekkernijen en entertainment. Voor jong en oud is er veel te zien en te beleven. Bezoekers kunnen hier makkelijk een paar uurtjes spenderen."