• Wim van Veelen is het enige nieuwe gezicht in het Nijkerkse college.

    gemeente nijkerk

'Wij mogen best meer trots zijn op Nijkerk'

NIJKERK ,,Ik was lokaal voorzitter van de D66 afdeling en bestuurslid van Pro21, maar niet actief in de daadwerkelijke lokale politiek. Onverwacht werd ik gevraagd wethouder te worden. Ik heb er even over moeten nadenken voor ik ja heb gezegd." Wim van Veelen werd daarmee het enige nieuwe gezicht in het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

 

LEEFKLIMAAT Nu, terugkijkend op de eerste maanden als wethouder, vindt Van Veelen het verrassend mooi om actief te kunnen zijn in de lokale politiek. ,,Onze directe leefomgeving is toch sterk bepalend voor ons levensgeluk, ons welbevinden. Maar het is ook van invloed op hoe wij als mens in de wereld staan. Aan een goed leefklimaat, ook voor nieuwe generaties, een bijdrage leveren voelt goed. Lokaal moet je overigens breder zien dan Nijkerk alleen; wij maken onderdeel uit van de regio's FoodValley en Amersfoort. Als Nijkerkse wethouder kan ik ook daar mijn aandeel leveren aan ontwikkelingen die voor Nijkerkers belangrijk zijn."

 

BOEIENDER Wim van Veelen heeft de eerste maanden het wethouderschap ervaren als een zeer intensief. ,,Ik wist wel dat het veel tijd zou kosten maar ik besef nu wat het betekent om zeven dagen per week wethouder te zijn. Het is echter ook veel boeiender dan gedacht. En ik mag het doen met goede collega's binnen het college van burgemeester en wethouders, inclusief de gemeentesecretaris die ook directeur van de organisatie is. En met een raad met vijf sterke partijen en 27 fijne leden. In andere gemeenten is dat nog weleens anders."

 

De inwoner van Hoevelaken ziet zijn werk als een mooi vervolg op zijn loopbaan. ,,De meeste onderwerpen zijn mij vertrouwd uit eerdere fasen. Maar de rol is duidelijk een andere. En ook is er in elk onderwerp weer nieuwe dynamiek in deze tijd van sterke verandering. Ik kan zo mijn ervaring goed gebruiken om snel van nut te maken voor Nijkerk. Maar ik leer ook elke dag bij. En daar houd ik van."

 

FINANCIEEL Wij mogen als inwoners best meer trots zijn op Nijkerk, zo vindt Van Veelen. ,,We hebben een gemeente die er financieel goed voor staat. Zuinig met geld om gaan zit in de Nijkerkse genen. Tegelijk presteren wij goed in vergelijking met andere gemeenten en zijn wij zelfs landelijk trendsetter als het gaat om het model en de efficiency van onze organisatie. De lokale overheid blijft daarbij dus in Nijkerk zeker niet achter bij de performance van de vele succesvolle, vaak familiebedrijven. De huizen, bedrijfspanden, bedrijfsterreinen en nieuwbouwwijken stralen dat ook uit. Nijkerk is een sterk merk en dat moeten wij met elkaar meer bewust zijn en uitstralen." De vakantietijd ziet Van Veelen als een periode om zaken te laten bezinken. ,,Maar ik heb ook zin in om er daarna weer flink tegenaan te gaan. Ik wil verbinding blijven leggen met alle groepen binnen de samenleving. Om gebruik te maken van de kracht die, in de breedte van onze gemeenschap, aanwezig en tot de veelkleurigheid aan activiteiten leidt die Nijkerk tot sterk merk maakt."