• Het gaat wat vaker mis dan bij de professionals, maar wethouder Harke Dijksterhuis is tevreden over wat hij onderweg aantreft.

    Wijnand Kooijmans

Wethouder achter vuilniswagen ziet flinke daling van restafval

NIJKERK Het aanhaken van de containers in de vuilniswagen, is een werkje dat wel de nodige ervaring vraagt. Dat ondervindt wethouder Harke Dijksterhuis aan den lijve, staande achter op de vuilwagen die aan de Meinstraat de PMD-containers leegt. Het gaat wat vaker dan bovengemiddeld mis...

Wijnand Kooijmans

Dijksterhuis is vanaf zeven uur aan de slag en stapt een half uurtje later achter op de vuilniswagen. Hij vindt het belangrijk ook zelf te ervaren wat het resultaat is van beleid dat je als wethouder binnen het college van burgemeester en wethouders hebt uitgestippeld. Het op- en afstappen van de wagen gaat hem goed af. Het aanhaken moet hij na een uurtje nog beter onder de knie zien te krijgen.

TEVREDEN Hij is tevreden over wat hij onderweg aantreft. Al zit er ook wel eens karton in een container en dat hoort eigenlijk niet. De afspraak is dat hij tot tien uur meedraait, daarna is het tijd om met zijn collega's voor één dag, terug te blikken op zijn ervaring. Onder het genot van een stuk taart dat door de gemeente wordt geserveerd.

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. En dan alleen uit afval uit huishoudens. Dat maakt het belangrijk dat de verpakkingen die in de container – of zak – worden gestopt, leeg moeten zijn. Er staat hier en daar wel een zak, maar het aantal containers is veruit in de meerderheid.

PLAATSEN Bij aanvang van de inzameling van PMD werd uitgegaan van het plaatsen van vijfduizend containers, inmiddels staan er binnen de gemeente Nijkerk negenduizend. Plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed, horen niet thuis in deze containers.  Maar wel plastic tasjes, zakken en folie, kuipjes, bekers en bakjes. Maar ook conservenblikken, frisdrankblikjes en frisdrank- en bierdoppen. Al kun je deze ook inzamelen voor de aanschaf van een hulphond.

Als het gaat om drankenkartons, valt te denken aan frisdrankpakken, yoghurtpakken, melkpakken maar ook de kleine drinkpakjes. En zeker niet aan verpakkingen van chemisch afval, zoals make-up, haarlak en piepschuim.

KWALITEIT Van belang vindt Dijksterhuis dat de kwaliteit van het PMD goed is. Hiervoor prijst hij de controle welke wordt uitgevoerd door de mensen achter de vuilniswagens. Ze pikken er de te zware containers, waar soms ook afval inzit dat er niet in thuishoort, gelijk uit.

Met het inzamelen van het PMD-afval wil Dijksterhuis ook naar de verplichting dat minder dan honderd kilogram afval per inwoner wordt ingezameld. Volgens de laatste cijfers wordt dit jaar 76 procent van het aantal gescheiden ingezameld, een stijging met vijf procent.

DALING Dat maakt dat er ook een flinke daling is van de totale hoeveelheid restafval. Het gaat om een daling van 4.966 ton naar 4.037 ton dit jaar. Aan PMD werd in 20128 gemiddeld per inwoner zestien kilogram PMD gescheiden ingezameld, dit jaar wordt gerekend op een stijging naar 25 kilogram per inwoner. De aanpassing van het aantal keren dat afval wordt ingezameld, blijkt in de praktijk ook niet voor problemen te zorgen.