• Het optreden van het Don KosakenChor Russland is altijd weer een feestje.

    Monique Liet
  • De muziek komt bij het koor recht uit het hart waardoor emotie en beleving wordt gevoeld.

    Monique Liet

Wereldberoemd Russisch koor in Hart van Holland

Prachtige koorklanken, topsolisten en virtuoos bespeelde authentieke volksinstrumenten. Het wereldberoemde Don KosakenChor Russland zorgt op 21 november in Nijkerk voor een heerlijke opwarmer voor de feestdagen.

Margreet Hendriks

Het Don KosakenChor Russland en hun Nederlandse chef-dirigent Marcel N. Verhoeff vieren in het seizoen 2017/2018 hun 25-jarig jubileum met een toer langs de Europese concertpodia. Toen Albert Heijn-eigenaar Gerard van den Tweel daar lucht van kreeg bedacht hij zich geen moment en legde het gezelschap ook vast voor een optreden in het (eveneens tot zijn concern behorende) evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk.

Vanwege het bijzondere karakter van dit concert, waarvoor ruim 800 kaarten beschikbaar zijn, besloot Van den Tweel er maar meteen een regionaal feestje van te maken. In zijn Albert Heijn-winkels in Nijkerk, Voorthuizen, Woudenberg en Bennekom wordt namelijk in de komende weken een speciale actie gehouden waarmee klanten een flinke korting op de prijs van de toegangskaarten kunnen krijgen. Van den Tweel: ,,Ik vind het een prachtige gelegenheid om de stad Nijkerk weer eens op de culturele kaart te zetten. Sinds de teloorgang van de Stichting Muziekpromotie Nijkerk, die lange tijd regionale bekendheid genoot met het jaarlijks verzorgen van een aantal muziekuitvoeringen van hoog niveau, is het hier op dat gebied allemaal een beetje dunnetjes geworden. Hoog tijd om dit met een optreden van dit schitterende Russische koor geeft weer wat impuls te geven. Om ook jonge mensen te laten zien hoe leuk dit soort culturele evenementen kunnen zijn ga ik trouwens ook een aantal kaarten beschikbaar stellen voor middelbare scholieren. Ik hoop echt dat heel veel mensen van het optreden van dit bijzondere koor in Nijkerk komen genieten.''

FEESTJE ,,Een optreden van het Don KosakenChor Russland is echt een feestje'', weet chef-dirigent Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff. De in Voorburg geboren en in Zeeland woonachtige dirigent is een groot deel van het jaar in Moskou te vinden of toert met zijn 24-man sterke koor en het begeleidende Instrumental Soloists Ensemble 'Philarmonia' langs internationale concertpodia. De combinatie van zang, begeleid door de authentieke Russische volksinstrumenten zoals de Domra, Bayan en Balalaika, alsmede de kostuums, het decor en de interactie met het publiek staan volgens Verhoeff overal en altijd garant voor een meeslepende muzikale voorstelling. De musici zijn, uitgezonderd de chef-dirigent, allemaal echte Kozakken of afstammelingen daarvan. ,,De muziek die zij ten gehore brengen, of het nu een stemmig religieus gezang is, een klassieke compositie of vrolijke volksmuziek, komt bij deze professionele musici recht uit het hart'', zegt Verhoeff.

De Nederlander, die solozang studeerde aan onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservertoire Royal te Brussel en daarnaast koor- en orkestdirectie bij meerdere toonaangevende docenten, kan het weten want hij is al sinds 1993 verbonden aan dit Russische muziekgezelschap. ,,Mijn eerste kennismaking met Russische muziek vond plaats toen ik nog een jong studentje was en werd benaderd om een amateurkoor in het Circustheater te dirigeren. Er ging een wereld voor mij open. Deze muziek straalt zoveel intensiteit en emotie uit. Ik kreeg daar echt energie van.'' Na een aantal succesvolle concerten met voornamelijk Russische muziek brengt Verhoeff op uitnodiging van de Russische en Nederlandse regering in 1987 een eerste studiebezoek aan de vroegere Sovjet Unie. Een bezoek dat bepalend zal blijken voor zijn carrière. De Nederlander wordt gevraagd om ter gelegenheid van het Tsjaikovsky herdenkingsjaar in 1990 het Groot Russisch Academisch Staatskoor te dirigeren en er komen uitnodigingen voor diverse gastdirecties zoals onder andere bij het Symfonie Orkest van Sint Petersburg. Na een chef-dirigentschap van 'The Male Voices of Bulgaria' in Sofia volgt in 1993 zijn benoeming tot chef-dirigent van het Don KosakenChor Russland. Een benoeming die overigens gekoppeld werd aan een ceremoniële aanstelling als officier van het Kozakkenregiment in de plaats Kraznodar in zuidelijk Rusland. De Kozakken, die vanwege hun democratische en religieuze achtergrond onder het communistisch regime in Rusland jarenlang werden vervolgd, hadden namelijk kort daarvoor bij hun oprichting van toenmalig president Jeltsin de status van keurkorps gekregen. Een status die later werd uitgebreid tot 'Legerkoor van het grote Donleger'. Het koor maakte al snel naam met optredens in het Witte Huis van Moskou waarvan niet alleen in Rusland maar ook in Nederland en Duitsland televisieregistraties werden uitgezonden. Dit leidde tot meerdere CD's en uitverkochte concertzalen in onder meer Europa, Turkije en Israël.

,,Ook omdat ik natuurlijk veel in Moskou ben voor repetities en audities voel ik me inmiddels echt een halve Rus'', zegt Verhoeff. ,,Ik hou van het land en de mensen en doe mijn best hun taal te spreken. Helemaal vlekkeloos gaat dat laatste nog niet, want volgens de musici spreek ik vooral 'Marcelsky'. Maar het is, ook na 25 jaar, nog altijd geweldig om met dit koor samen te werken. De musici zijn stuk voor stuk toptalenten op hun gebied. De band met Nederland is door onze combinatie in de loop der jaren heen natuurlijk heel bijzonder geworden. Ze klappen altijd weer als ze na een landing in Düsseldorf in de bus de grens met Nederland passeren. ''

ONUITPUTTELIJK REPERTOIR Het publiek kan zich volgens Verhoeff op verheugen op een prachtig muzikaal programma. ,,Met dit koor zijn we doorlopend op zoek naar vernieuwing. Rusland kent een bijna onuitputtelijk repertoire prachtige muziek; schitterende composities die buiten het land nauwelijks bekend zijn, 'vergeten' klassieke Kozakkenliederen en andere werken die zelden of nooit in de Nederlandse theaters worden vertolkt. Het is schatkamer van muziek waarin ik nog steeds nieuwe ontdekkingen doe. Het programma van onze jubileumtoer is een heerlijke mix van bekende en onbekende composities. En met de feestdagen in het verschiet zit er natuurlijk ook een aai naar de Kerst in. Wanneer het publiek na afloop van de voorstelling met een warm gevoel en een glimlach de zaal verlaat, is onze missie geslaagd.''

ACTIE De prijs van de toegangskaarten (inclusief koffie/thee in de pauze en een hapje en drankje na afloop van het concert) bedraagt 35 euro, of 15 euro bij inlevering van kassabonnen ter waarde van 200 euro aan boodschappen bij Albert Heijn Nijkerk, Bennekom, Voorthuizen en Woudenberg. Meer informatie over de kaartverkoop en de kortingsacties bij de servicebalies in de genoemde winkels en in de advertenties in deze krant.