• Voor de training in het UVV-gebouw wordt een hindernisparcours uitgezet.

    Gerrit Steen

Vrijer bewegen met 'Vallen Verleden Tijd'

NIJKERK In navolging van de vorig jaar met veel succes gehouden cursussen 'Vallen Verleden Tijd' wordt er op 25 oktober gestart met een nieuwe cursus. Valincidenten onder ouderen vormen een groot probleem. Meer dan 30 procent van alle 65-plussers valt één of meer keer per jaar. Daartoe hebben de Gezondheidscentra Nijkerk een cursus in het leven geroepen: Vallen Verleden Tijd. De cursus wordt gegeven in het UVV-gebouw in samenwerking met judoschool Rebel.

Gerrit Steen

De afgelopen drie cursussen waar al bijna dertig enthousiaste ouderen aan meededen, werd gegeven door caesartherapeut Jacqueline Jordense en geriatrie-fysiotherapeut Anne de Vries en grotendeels gefinancierd door de gemeente Nijkerk in het kader van het Preventie Platform Publieke Gezondheidszorg. Ook de komende cursus zullen zij weer verzorgen. Ze worden met de opbouw en de begeleiding van de cursus geassisteerd door de buurt-sportcoaches. Het materiaal wordt gesponsord door de Rabobank. Deelnemers betalen vijftig euro voor de hele cursus, die tien lessen beslaat en bestaat uit vier valtrainingen bij de sportschool van Ad Rebel en zes trainingen met een hinderniscircuit in het UVV-gebouw.

,,De cursus is bedoeld voor de wat fittere ouderen, zeg maar mensen die vijftien minuten zonder hulpmiddel kunnen wandelen'', vertelt Anne de Vries. ,,Uit onderzoek is gebleken dat beweegprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief zijn om valrisico's te verkleinen. Dit onderzoek levert ook op dat er bij de deelnemers een afname van het aantal valincidenten is van bijna veertig procent, plus een verbetering van kracht, verbetering van evenwicht en toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren."

HINDERNISPARCOURS Voor de training in het UVV-gebouw wordt een hindernisparcours uitgezet waarbij de dagelijkse situatie wordt nagebootst. De Vries: ,,Zo zijn er schuine hellingen waar de deelnemers over heen moeten lopen, worden er verschillende soorten vloerbedekkingen gelegd, is er een plant die in de weg staat, maar ook andere obstakels waar ze omheen moeten lopen. Verder moeten ze een boek uit de boekenkast te verplaatsen, over een schuimrubberen mat, over plastic en over planken op verschillende hoogte lopen en er is een wipwap. Het circuit lopen de deelnemers vervolgens opnieuw op muziek, waarbij ze moeten onthouden hoe vaak er op een gong wordt gedrukt, terwijl ze gewoon doorlopen.''

VALTRAINING Uiterst nuttig zijn ook de valtrainingen die bij Sportschool Rebel gehouden worden. Jacqueline Jordense: ,,We beginnen met losmaakoefeningen, daarna leren ze hoe naar de grond te gaan en weer op te staan, dit is erg belangrijk om in geval van nood hulp te kunnen inschakelen. Vervolgens gaan we zittend oefenen om bij een val de arm af te slaan in plaats van je op de handen op te vangen. Ten slotte oefenen we op handen en knieën met verschillende opdrachten het omrollen, dit alles om in de praktijk bij een val breuken te voorkomen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en kan vervelende gevolgen hebben."

Anne de Vries besluit: ,,Naast het praktische gedeelte geven we ook voorlichting over preventieve maatregelen die ouderen zelf kunnen nemen om vallen te voorkomen.'' Meer informatie over de cursus is te verkrijgen bij de Nije Veste of Corlaer, waar belangstellenden zich ook kunnen aanmelden. Tel. 033-7210500 of per e-mail:a.devries@denijeveste.nl.