• Huiskamers werden omgebouwd tot locatie voor een intiem optreden.

    Maranke Pater

Volle huiskamers tijdens eerste Gluren bij de Buren

NIJKERK Van een breakdancende rups tot een koning die geen groot verjaardagsfeestje wilde, een dansoptreden tot een muzikaal toetje in de vorm van een band in je huiskamer: Gluren bij de Buren editie gemeente Nijkerk bevatte alle ingrediënten voor een jaarlijks terugkerend festival.

Maranke Pater

Anja en Ed Vedder stonden wel even te twijfelen of er wel voldoende animo zou zijn voor poppentheater Trollemor, maar naarmate de start van het poppenspel naderde, raakte hun huiskamer steeds voller. Zó vol dat ze zelf hun heil in de keuken zochten. Ed Vedder: ,,We vonden het wel spannend om te zien of er wel echt iemand kwam.”

VOLLE KAMERS Van een breakdancende rups tot een koning die een klein verjaardagsfeestje wilde: het kindertheater van Gluren bij de Buren zorgde steevast voor volle huiskamers. Ook kindertheater B.J. Brillekip zorgde voor een woonkamer vol jonge en oudere gluurders. Voor iedere gluurder waren er diverse optredens te bekijken. Aan de Valkenhof speelde zanger Pieter van der Zweep - bekend van de Voice- diverse Nederlandstalige nummers met de Nijkerker Marvin Smith en Bas Uijtdewilligen.

MEEDOEN Niek Visscher is één van de bezoekers van de band. Visscher: ,,Dit is ons vierde optreden van vandaag, we zijn op verschillende plekken gaan kijken. Zo zijn we naar een Jazz-zangeres gaan luisteren en hebben we de Joep van Leeuwenband gezien. Wij wonen zelf in een oude school en hebben overwogen om mee te doen, maar nu we de optredens gezien hebben, weten we zeker dat we volgend jaar ook onze huiskamer willen openstellen.”

INTIEME SFEER Pieter van der Zweep is speciaal voor het festival vanuit Groningen gekomen. Van der Zweep: ,,Ik kende Gluren bij de Buren al vanuit Groningen maar wist niet dat het een landelijk bekend festival was. Het is erg leuk om voor een publiek te spelen in een huiskamer, de sfeer is heel intiem, iedereen staart je aan. Ik zou in de toekomst graag een theatertour willen doen en dan komt dit wel dichtbij. Je kunt mensen zien genieten van de muziek.”

TEVREDEN Tamar Kaijzer, één van de organisatoren van Gluren bij de Buren is tevreden over de opkomst. Bijna 3000 mensen genoten van de optredens in de gemeente. ,,We hebben enorm veel positieve reacties gekregen van gluurders. Mensen waren zó enthousiast. Ze lieten zich raken voor een gedicht of een toneelstuk. We hebben veel terug gehoord dat ze het zo leuk vonden dat de optredens in zo’n intieme setting waren.”

WETHOUDERS Alle ogen waren op dit nieuwe festival gericht, ook vanuit de plaatselijke politiek. Wethouders Patricia van Loozen, Marly Klein en Nadya Aboyaakoub-Akkouh bezochten diverse optredens in de gemeente. Aboyaakoub-Akkouh: ,,We zijn met z’n drietjes op stap gegaan en we vonden Gluren bij de Buren zeer geslaagd en zijn enthousiast.“ De wethouders genoten van talentvolle inwoners van de drie kernen in de gemeente. ,,We zijn blij met de gastvrijheid van de vele mensen. Nijkerk zit vol cultureel kapitaal en daar zit nog veel muziek in. In Nijkerk is naast sport zeker plek voor meer cultuur.”