• Er werden in totaal maar liefst 836 dieren tentoongesteld.

    Gerrit Steen
  • De Wyandotte hoenders trokken veel bekijks.

    Gerrit Steen
  • De Pommerse ganzen waren ook opvallende verschijningen.

    Gerrit Steen

Volle bak voor Veluwepoortshow

NIJKERK/PUTTEN Het waren vorige week geen hinnikende paarden die de manegebak van Manege Bouwkamp op de Waterweg 35 met hun kenmerkende dierengeluid vulden, maar kraaiende hanen, het gakken van ganzen, het kakelen van kippen en het knorren van konijnen. Voor de negende keer werd van 27 tot 29 oktober door Pluimveevereniging Nijkerk en Omstreken en Pluimvee en Pelsdierenfokkers Vereniging Putten de welbekende Veluwepoortshow gehouden.

Gerrit Steen

,,We hadden met 836 ingeschreven dieren echt een volle bak", vertelt bestuurslid Jan van der Sloot trots. ,,Er kon geen kip meer bij! Dit was echt het maximum aantal dieren die we konden herbergen, maar ook qua mensen die alles moeten regelen. Om alle dieren goed te kunnen beoordelen hebben we dertien keurmeesters nodig. Verder is dierenarts Veldhuizen uit Nijkerk aanwezig om controles op de dieren uit te voeren voor ziektes en andere kwalen. Het is een evenement dat enorm leeft hier in omgeving. Er komen altijd veel mensen kijken, ze nemen hun kinderen mee en genieten echt van wat ze hier te zien krijgen. Een paar jaar geleden opende burgemeester Henk Lambooy, die zelf ook pluimveeliefhebber is, de show. Inschrijvingen komen uit de hele regio, zelfs uit Utrecht, Zwolle en IJsselstein."

DIVERSITEIT Fokke Kooistra, voorzitter van de Veluwepoortshow vult aan: ,,Onze show kenmerkt zich vooral door de grote diversiteit aan rassen, soorten en kleuren. Daardoor is er voor iedereen wat leuks te zien. Grote hoenders, dwerghoenders, serama's, sierduiven, siervogels, kalkoenen, eenden en konijnen. Daarnaast proberen we ieder jaar een ander accent aan te brengen. Dit jaar heeft de Hollandse Hoenfokkersclub haar club show, ZBOK haar promotieshow voor Belgische krielrassen en de DFKP haar district show voor Sierduiven bij de Veluwepoortshow ondergebracht."  

,,Bij de konijnen was het dit jaar spannend", vervolgt Kooistra. ,,Het RHD2-virus dat in Nederland heerst dreigde even roet in het eten te gooien. Op grote schaal zijn na de zomer bij de fokkers alle konijnen tegen dit virus ingeënt. Hier is wel een veel regelwerk binnen de verenigingen en afstemming met dierenartsen en fokkers aan vooraf gegaan. Daardoor waren er op de show toch veel konijnen te bewonderen." Tijdens de show stonden voortdurend medewerkers van deelnemende verenigingen paraat om belangstellenden van dienst te zijn en beantwoordden vragen over de tentoongestelde dieren. Zij wisten ook vaak wel raad bij vragen over het konijn van de kinderen of de legkippen in de tuin.

,,We hebben een enthousiast bestuur met een goede mix tussen jong en oud. Met name de jongere krachten houden de vaart er in, ook op ICT-gebied", vervolgt Van der Sloot.

,,Het is ook mooi om te zien dat de oudere rassen, zoals die ook wel te zien zijn op schilderijen van Jan Steen of Rembrandt, weer worden terug gefokt. Het gaat dan met name om sierduiven die uit het voormalige Oostblok komen. Volgend jaar vieren we ons 10-jarig jubileum."