• Het bestuur van de Volksuniversiteit Hoevelaken.

    Volksuniversiteit Hoevelaken

Volksuniversiteit biedt breed aanbod

HOEVELAKEN Op een mooie zaterdag in september 2006 onthulde de toenmalige wethouder Theo Manten de naamplaquette op het gebouw De Hobbit aan de Van Dedemlaan 2 in Hoevelaken. De Stichting Hoevelaken Kreatief & Educatief werd destijds voortgezet als Volksuniversiteit Hoevelaken (VUH). Dit instituut biedt een brede range aan cursussen, workshops en lezingen op het gebied van mens en maatschappij, kunst, cultuur en natuur, techniek, talen, koken en proeven en creativiteit. Onlangs viel het programma 2018-2019 door de brievenbus. Tijdens de Kunstroute op 29 en 30 september houdt de VUH open huis voor inschrijving en informatie in het cursusgebouw tijdens de foto-expositie van René Bleeker en Johan van der Helm.

'Haal meer uit jezelf' is het doel van de Volksuniversiteit als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het uitgebreide programma wordt gegeven voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden. Overigens krijgen 65-plussers 10 procent korting op het cursusgeld. Oud-voorzitter en nu woordvoerder Caroline Blom kijkt met tevredenheid terug op de gezellige Uitmarkt tijdens de Dorpsdag, waar al een aantal aanmeldingen werd genoteerd. ,,Maar financieel kan de VUH wel een oppeppertje gebruiken, hoewel de animo voor de cursussen en workshops tot tevredenheid stemt. De bodem van de reserves is in zicht. Tijdens deze maand en de Kunstroute verwachten we echter nog een aantal inschrijvingen. Vooral voor de talen, de kookworkshops en de kookcursus op maandagmiddag voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar en 10 tot en met 12 jaar. De kinderen komen er graag en het is elk jaar opnieuw een succes." Blom is als voorzitter opgevolgd door Anka van der Heijen.

NIEUW AANBOD Caroline Blom is docent in de Spaanse taal en cultuur en gaat in september al jaren met een trouwe groep naar een Spaanse stad; dit jaar is dit Alicante. Naast het aanleren van de taal staan facetten zoals lezingen, musea, cultuur en gezelligheid centraal bij de lessen. Nieuw in het taalcursusprogramma – naast Engels, Frans en Spaans - is Dutch (Nt2) for foreigners' (bijvoorbeeld expats). Zij hebben bij VUH de gelegenheid goed Nederlands te leren. Speciaal voor de hoogopgeleiden die bijvoorbeeld zijn getrouwd met een Nederlander of werken bij een Nederlands bedrijf. Verder zijn er nog meer mogelijkheden om het Engels onder de knie te krijgen.

Blom licht toe: ,,In oktober begint een aantal nieuwe cursussen. Zoals de workshop Ayurvedisch koken, de bridgecursussen voor beginners en gevorderden en Tai Chi en Shibashi QiGong waarin langzame bewegingen essentieel zijn. Hierdoor wordt de conditie optimaal gehouden of verbeterd. De workshop 'tenen lezen' is heel apart en de docente/fysiotherapeut Monique van de Beld heeft hierover een boek geschreven. Interessante materie." Op 15 november houden André de Gelder en Nan Rutteman een lezing 'Japan een andere wereld; een reisverhaal en fotoreportage.

Informatie via René Bleeker 033-2580626, Jeanette Linnenbank 033-2570317 of Erica Zwart 06-41118502. www.vuhoevelaken.nl