• Nijkerkse Sleepbootdagen bij nacht.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound
  • Sleepboten in de Arkersluis.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound
  • Nijkerkse Sleepbootdagen vanuit de hoogwerker van de brandweer.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Vloot van varend erfgoed geeft havenkom weer aanzien

NIJKERK Een vloot van 45 sleepboten, sleepvletten en opduwers, geven de haven weer een levendig aanzien tijdens de 13e editie van de Sleepboot-dagen op zaterdag 1 september. Burgemeester Gerard Renkema, Gerard van den Tweel en Chris Nieuwpoort (voorzitter VDMS) nemen om 10.30 uur de vlootschouw af.

Belinda van der Horst

Om 11.00 uur houden ze een toespraak en verrichten ze de opening op de sleepboot Magda. De Sleepbootdagen staan in het teken van 'Jubilea'. Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren bestaat vijf jaar en organiseert deze dag een Shantyfestival, van 12.00 uur tot 17.00 uur. Er treden acht koren op vier podia in het centrum op, waaronder op het Havenplein. Gerard van den Tweel, sponsor van de Sleepbootdagen, is vijftig jaar ondernemer. VDMS, waar vrijwel alle schippers lid van zijn, bestaat vijfentwintig jaar.

Onder de sleepbooteigenaren bevindt zich sleepboot Ger-Ant (1934,) van Jan en Mirjam Verhoef uit Bunnik. Hun sleepboot is tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis gekozen tot 'Sleepboot van het Jaar 2018'. Het RijksVaartuig 29, een voormalig sleep- en bergingsvaartuig (1954) van de Genie/Koninklijke Landmacht, is aanwezig. Het schip behoort nu tot de rekwisietencommissie van het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Omdat het schip haar hele 'werkbare leven' gediend heeft bij de Genie, mag het Geniemuseum uit Vught, haar 'exploiteren'. Het publiek kan een kijkje aan boord nemen.        

ACTIVITEITEN Rondom de haven vinden weer tal van activiteiten plaats. Er is een Havenmarkt en de brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk werft vrijwilligers, geeft demonstraties en zorgt voor waterpret. De Vaargroep Flevoland staat er met een bassin met bestuurbare scheepsmodellen. Er worden rondvaartjes georganiseerd met kleine bootjes door Kotter Verhuur Randmeren.

De Oldtimer Club Nijkerk neemt een collectie oldtimers mee en Rob en Henny Wagenaar laten hun stationaire motoren draaien. John van Midden, smid bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geeft een demonstratie over dit oude ambacht. Er is muziek en dans van kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk.
Kinderen kunnen zich laten schminken bij Fraai en Franje, mogen stoepkrijten en krijgen een kleurplaat met een sleepboot erop. Er komt een ballonnenclown en er is een reuzensjoelbak. De nieuwe Stichting Cavia Nijkerk neemt hun cavia's mee. Als Sleepbootdagenactie kan men het gewicht raden van een reuzenkrentenbrood, waarvan er twee te winnen zijn.

Kunstenaars Jos Schoonderbeek, Jaap Venema, Marian Monincx en Hennie de Vries – Goudsblom gaan weer een sleepboot op het witte doek vastleggen. Er is een boeken-, curiosa- en hobbymarkt, georganiseerd door Inesweb Evenementen. Als goede doel is 'Geef om Zwerfhonden' aanwezig en neemt ook een aaibare 'hond' mee in de vorm van een persoon in een hondenpak.

STICHTING VAARWENS Het schipperspaar Carlo en Sonja van Houten bemannen niet alleen hun opduwer, maar ook een kraam voor Evert Stel en Inge de Graaf van de Stichting Vaarwens. Evert en Inge maken sinds 2007 met hun varende huis Meander gratis individuele dagtochten met zieke mensen die in hun laatste levensfase verkeren. Ook de naaste familie wordt uitgenodigd om deze dag samen te beleven. Door de vele aanvragen is er dringend behoefte aan een eigen Vaarwens schip dat zeven dagen per week ingezet kan worden met ervaren schippers en vrijwilligers.

De Challenge Nijkerk passeert tussen 14.30 uur tot 15.00 uur de Sleepbootdagen. De deelnemers hebben er dan zes dagen wandelen opzitten. De organisatie van de Sleepbootdagen schenkt dan ook aandacht aan deze prestatie.

Op vrijdagavond 31 augustus treedt de groep Paddy's Passion op met Ierse muziek, vanaf 20.00 uur bij de verlichte sleepboten.

Informatie Nijkerkse Sleepbootdagen: 033-2453230, mobiel 06-24507349 of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl.