• Wendy Traa

    Maranke Pater

Vlinder&Slak, van boek naar yoga

NIJKERK Wendy Traa, schrijfster van het kinderboek 'Vlinder&Slak' en bedenkster van het 'Lieve Woorden Doosje' heeft in de afgelopen jaren vele kinderen kunnen helpen met spanningsproblemen. Haar succes heeft een mooi gevolg in de kinderyogalessen die ze sinds kort geeft.

Maranke Pater

 

Vlinder&Slak is een kinderboek dat gaat over Vlinder die de wijde wereld in trekt, maar af en toe ook graag wat rust zou willen hebben. Slak daarentegen heeft de neiging om laag bij de grond te blijven en verlegen als zij is durft ze niet zoveel als Vlinder. Traa: ,,Het boek heeft kinderen geholpen om zich weer lekker te voelen in hun eigen lijf. Je leven ervaar je in je lijf, of het nu blijdschap,spanning of verdriet is."

Kinderen maken volgens Traa tegenwoordig zoveel mee dat ze geen tijd hebben om dingen te laten bezinken. ,,Net als Vlinder, die de wijde wereld in trekt is het belangrijk om te bewegen, maar ook om te ontspannen en om naar je adem te luisteren."

RUSTIG LIGGEN Haar kinderyogalessen zijn vooral gebaseerd op haar boeken, aan de hand van opdrachten voeren de kinderen in kleine groepjes oefeningen uit. Traa: ,,Ik heb zelf een opleiding tot yogalerares gedaan en heb een pilot over hartenkracht gedaan en technieken om te ontspannen en op te laden op de Daltonschool in Nijkerk. Voor kinderen is soms alleen rustig liggen vaak al genoeg om tot ontspanning te komen. Sommige kinderen zeiden zelfs: 'juf, ik voel mijn voeten weer'."

Traa wil met haar yogalessen kinderen leren dat ze goed zijn zoals ze zijn. ,,Ik leer kinderen wat nodig is om lekker in hun vel te zitten. Tegenwoordig krijgen drukke kinderen snel medicijnen toegestopt, maar wat het meeste nodig is, is ontspanning."

Kinderen leren eveneens vriendelijk te worden voor zichzelf, en om grenzen te trekken naar een ander. ,,Emoties mogen er ook zijn. Als een kind zenuwachtig is voor een optreden of een toets, dan hoeven ze dat niet weg te stoppen. Ze leren het te accepteren."

 

WANDELPAD Naast de kinderyoga brengt Vlinder&Slak nog meer moois. Traa is in gesprek met natuurorganisaties die bezig zijn om een Vlinder&Slak pad te ontwikkelen. ,,Ik mag er helaas nog niet teveel over zeggen, maar het is mooi om te zien dat de filosofie achter Vlinder&Slak wordt opgepakt door anderen. Kinderen zullen straks heel bewust leren genieten van de natuur om hen heen dankzij Vlinder&Slak."

Een nieuw kinderboek is al in de maak, een dik voorleesboek waarbij Traa waarschijnlijk zelf de illustraties zal verzorgen. ,,Ik vind het heerlijk om er mee bezig te zijn. Ook dit zal weer een boek worden waarbij bewust stil wordt gestaan. Het wordt een beetje in de stijl van Paul Biegel en Annie MG Schmidt. Ik probeer hierin de tijdsgeest waarin mensen allemaal 'te druk zijn' te vangen en er een hartelijke, nieuwe manier tegenover te zetten."

foto Wendy Traa geeft sinds kort kinderyogalessen.