• Harry Koelewijn

Visch scoort met Toppers van Oranje op CD

Maranke Pater

NIJKERK Nijkerker Ronald Visch, van platenlabel Rood Hit Blauw lanceerde met succes de cd 'Toppers van Oranje'. In een mum van tijd werden er ruim 1000 cd's verkocht.

Visch begon als kind met het verkopen van muziekcassettes. ,,Mijn passie voor muziek is ontstaan door mijn zus en zwager, die met cassettebandjes op

de markt gingen staan. Dat liep zo goed dat mijn vader en ik dit ook gingen doen op de markt in Voorthuizen. Via een groothandel kochten we de muziek

groot in. Uiteindelijk hebben mijn vader en ik een eigen label opgericht, Rood Hit Blauw."

EENVOUDIG EN HERKENBAAR Het succes van Nederlandstalige nummers blijft groeien. ,,Ik denk dat veel van de Nederlandse artiesten eenvoudige en herkenbare muziek maken. Daardoor zijn de artiesten en de liedjes voor fans erg toegankelijk. Sinds de tweede helft van de jaren 90 kwam de Nederlandstalige muziek in opkomst André Hazes werd met name in de kroegen al gedraaid en geaccepteerd, en nadat Frans Bauer in 'All you need is love' optrad won het Nederlandse genre aan populariteit en dit is nog steeds groeiende."

In Nederland zijn er enkele miljoenen fans van dit genre muziek. Rood Hit Blauw heeft eigen artiesten op stal. Het is Visch zijn taak om deze artiesten te 'pluggen', onder de aandacht te brengen van dj's, en er worden diverse compilatiecd's uitgebracht. ,,Vroeger werden er nog heel veel singels verkocht. Tegenwoordig zijn er nog wel singels, maar die worden door de artiesten eerder gebruikt als visitekaartje voor hun muziek. Compilatiecd's zijn wel erg in onder het publiek, omdat ze hier al hun favoriete artiesten bij elkaar hebben staan."

WOONWAGENHITS Onlangs nog werd nog een dubbelcd met 'Woonwagenhits' gelanceerd. In het televisieprogramma 'Toppers van Oranje' kwamen al heel veel artiesten van het Rood Hit Blauw-label voorbij. Visch: ,,Samen met de eigenaar van het Regthuys hebben we er voor gezorgd dat het programma nu drie keer in Nijkerk is geweest voor opnames. Het waren druk bezochte optredens, dus onder de Nijkerkse bevolking leeft het programma heel erg."

Het idee om al die artiesten te bundelen op één compilatiecd was dus een gouden greep. ,,Het zijn allemaal nummers die in de Nederlandse volkskroegen worden gedraaid. Er staan ook diverse bekende artiesten op. John West heeft bij de laatste drie deelnemers gezeten van het programma 'Bloed, zweet en tranen'. Samen met Lange Frans heeft hij een nummer opgenomen die op de cd te horen is." Visch heeft veel talenten binnen zijn gelederen. Van Hannes Junior tot Amanda Kohler, William Burg en Sidney Bischoff. ,,Ik probeer artiesten te krijgen die een uniek geluid laten horen." Op de cd staan 25 nummers van verschillende artiesten. De verwachting is dat de Toppers van Oranje cd binnenkort hoog in de hitlijsten binnen komt.

Meer informatie: www.roodhitblauw.nl.

foto Ronald Visch lanceerde onlangs de cd 'Toppers van Oranje'.