• Eén van de vele tuinen die te bezichtigen is tijdens de Open Tuinen Dag.

    Groei & Bloei Nijkerk

Vijftig jaar Groei en Bloei met open tuinendag

NIJKERK Groei en Bloei organiseert opnieuw de Open Tuinen Dag in de gemeente Nijkerk. Met een extra feestelijk tintje omdat de vereniging al vijftig jaar bestaat.

Maranke Pater

Het is de achttiende keer dat Groei & Bloei een Open Tuinen Dag organiseert in de gemeente Nijkerk. Ria van Sonderen, bestuurslid van Groei & Bloei Nijkerk-Hoevelaken: ,,In het begin hielden we alleen een Open Tuinen Dag onder de leden van de vereniging, maar sinds 2001 hebben we het groter aangepakt.” De Open Tuinen Dag bestaat uit een fietsroute langs verschillende tuinen in de gemeente. Van Sonderen: ,,We werken tijdens een Open Tuinen Dag altijd samen met andere verenigingen in de gemeente. Zo zijn we gestart met de Vrouwen van Nu uit Hoevelaken en de Lions, zij werkten de eerste jaren mee aan de route.”

MUSEUM Dit jaar is er voor een samenwerking gekozen met Museum Nijkerk en de Klokkenspelvereniging. Het carillon zal verschillende bloemenliedjes spelen tijdens de Open Tuinen Dag en vrijwilligers van het museum zijn fysiek aanwezig in één van de tuinen. Dick van Vaneveld, bestuurslid: ,,In het museum is onlangs een expositie geopend op de bovenste verdieping over Groei & Bloei. Er staan bakken met materiaal en er zijn oude krantenartikelen te lezen en tuinbladen. We hebben ook een Power Point Presentatie in het museum waarin we aangeven wat we binnen de vereniging doen.” Een andere leuke bijkomstigheid is het presentje dat deelnemers aan de Open Tuinen Dag krijgen. Ineke de Jong, bestuurslid: ,,Nijkerk is van oudsher een stad waar tabak werd geteeld en verhandeld. Iedereen die deelneemt aan de fietsroute krijgt een tabaksplantje cadeau.”

BIJEN Er doet een groot aantal tuinen mee aan de Open Tuinen Dag op zaterdag 16 juni. Op de Amersfoortseweg 43 geeft de Bijenhoudersvereniging Nijkerk/Hoevelaken een demonstratie over bijenhouden en veel uitleg. Op de Veenlanden 6 in Hoevelaken is een oase van rust en ontspanning gecreëerd met voor een deel een Japanse tuin. Ook de tuin aan de Huygenserf 7 in Hoevelaken heeft veel Japanse invloeden. Op de Stoutenburglaan 7 is van 13.00 uur tot 16.00 uur een workshop Ikebana bloemschikken. Dit is de Japanse kunst van het bloemschikken. Van Vaneveld: ,,Japanners werken met de elementen hemel, aarde, water en vuur aan een tuin en in hun bloemwerken. Esther Hoogland geeft bezoekers hierover uitleg.”

Op de Gagelhof 3 in Nijkerk is een stand van Groei&Bloei aanwezig en ook hier wordt een workshop bloemschikken gehouden met als begeleider Vera Boer. Vanaf 10.30 uur is zij hier aanwezig en zal zij doorlopend demonstraties verzorgen. Ook het museum doet mee aan de route. Er zal een mooi bloemstuk voor het gebouw staan en in de patiotuin kunnen bezoekers aan het museum de tabaksplanten bewonderen.

ROUTE Boekjes met de route zijn verkrijgbaar bij boekhandel Roodbeen op het Verlaat in Nijkerk en boekhandel Bruna aan de Wiekslag 5. Deelname kost 2,50 per persoon en elk gezelschap krijgt 1 boekje mee, wat geldt als entreebewijs voor de tuinen. Meer info: nijkerk.groei.nl.