'Vertrokken Nijkerkers komen speciaal even terug'

Maranke Pater

NIJKERK Nog een halve week en dan is het weer Boerenmaandag. Op maandag 20 april vindt één van Nijkerks volksfeesten plaats als herinnering aan de boerenmarkten van weleer.

Begin januari wordt Wim Nijhuis, voorzitter van het Boerenmaandagcomité vaak al gebeld om te vragen wanneer Boerenmaandag wordt gehouden. ,,Veel mensen vragen speciaal voor deze dag vrij van hun werk. Mensen die uit Nijkerk vertrokken zijn, komen allemaal terug op Boerenmaandag. Zelfs geëmigreerde boeren of boeren die naar het buitenland moeten voor hun werk zorgen ervoor dat ze met Boerenmaandag thuis zijn." Boerenmaandag is een dag waarop je met bekenden afspreekt. ,,Er zijn boeren die de oude boerenjaarmarkten van weleer nog hebben meegemaakt. Je ziet hen vaak 's ochtends in een groep over de markt heen gaan. Voor veel boeren is Boerenmaandag ook een dag waarop ze contacten kunnen leggen met andere boeren en bedrijven die in de agrarische sector actief zijn. Er zijn bijvoorbeeld loonwerkers die dankzij Boerenmaandag weer aan een baan geholpen worden."

Vroeger was Boerenmaandag een jaarmarkt in april. Voor deze dag werden koeien geselecteerd die tijdens de veemarkt verkocht konden worden. ,,Het werd altijd in april gehouden omdat dat het moment is dat de koeien weer in de wei gaan. De koeien konden dan direct vanaf de markt meegenomen worden om om het grasland los gelaten te worden." Nog steeds is er vee op Boerenmaandag, zoals koeien die tijdens de fokveekeuring gekeurd worden, maar in zulke grote getale als vroeger niet meer.

Het programma van Boerenmaandag ziet er ieder jaar weer hetzelfde uit. Nijhuis: ,,We hebben gewoon ons gouden programma met de activiteiten die we ieder jaar doen. De aanwezigheid van dieren blijft voor ons belangrijk. Doordat de fietsenstalling op het Plein gesloopt is, hebben we meer ruimte gekregen voor een kinderboerderij, waar kinderen met de dieren kunnen knuffelen. Er zijn ook grotere dieren zoals shetlanders en schapen."

Boerenmaandag wordt georganiseerd door de CPJ, Passage, de LTO en de Fokveestudieclub. De NOV organiseert grote braderie door de stad. Dit jaar wordt de officiële opening verricht door Ries Brouwer, de eigenaar van De Kruyf Mechanisatie B.V. Om 10.00 uur zal hij de vlag hijsen. Rond 11.30 uur vindt de fokveekeuring plaats. ,,Het is een bijzonder jaar voor ons omdat voor de fokveekeuring de Rabobank Randmeren een sponsorcontract met ons zal tekenen." Het Plein wordt voor een groot deel gedomineerd door een landbouwmechanisatieshow, met bijzondere en moderne landbouwerktuigen. ,,We hebben ook weer diverse oude ambachtslieden bereid gevonden om weer aanwezig te zijn. Mensen kunnen zien hoe het schapen scheren in zijn werk gaat, maar we hebben ook zeis vlegeldorsen, wol spinnen en manden vlechten."

Rondom de Grote Kerk van Nijkerk worden ook diverse activiteiten georganiseerd. De Nijkerkse stichting COEN bezet een aantal kramen met boeken, modeadvies, speciale kaarten, kunstwerken en hebbedingetjes. ,,De toren is tijdens Boerenmaandag te beklimmen. Wat sommige mensen niet weten is dat de klokken van de toren ooit door de paarden van een aantal boeren omhoog zijn gedragen. Als dank daarvoor wordt nog iedere maandag de Boerendeun ten gehore gebracht door het carillon. Ook tijdens Boerenmaandag kunnen mensen genieten van het klokkenspel." Een paardentram rijdt bewoners van de verzorgingshuizen door de stad en er is eveneens een defilé van oldtimers in de ochtend. Boerenmaandag duurt tot 18.00 uur. Hierna nemen de cafés van de stad de gezellige drukte over. Het volledige programma en meer informatie staat op www.boerenmaandag.nl.

foto Nog steeds is er vee op Boerenmaandag, maar niet meer in grote getale zoals vroeger.