• Koen van Weel

'Verdachte zaak-Faber zat vast voor verkrachting in Nijkerk'

NIJKERK (ANP) De 27-jarige man uit Den Dolder die maandag is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat een straf uit voor gewelddadige verkrachting in Nijkerk in 2010. Dat meldt RTV Utrecht. Hij zou tijdens het oranjefeest twee meisjes van 16 en 17 jaar misbruikt hebben.

De 27-jarige man zat in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat bevestigt een woordvoerster van Altrecht GGZ, waarvan Aventurijn een dochterorganisatie is. De man zou daar zijn aangehouden. Hij zit aan het einde van zijn straf waardoor hij meer vrijheden heeft en af en toe naar buiten mag. Of de man met verlof was toen Faber verdween, weet ze niet. De man was volgens de politie ,,geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving''.

Waar de man vandaan komt, is ook niet duidelijk. Hij staat ingeschreven in Den Dolder.

Rechercheurs kregen de man zondag in het vizier. Op basis van wat, zegt de politie niet. Wel is duidelijk dat de politie de man in de gaten hield in de hoop dat Faber zo kon worden teruggevonden. Toen dat niet gebeurde, werd hij maandag alsnog opgepakt.

Faber is spoorloos sinds een fietstocht op 29 september. In en rond Huis ter Heide wordt al dagen naar haar gezocht. Afgelopen week werd haar jas gevonden, en een omafiets en een rugzak die waarschijnlijk van haar zijn. De vrouw zelf is nog niet gevonden.