• Harry Koelewijn
  • Harry Koelewijn

Veel belangstelling voor plannen centrum in Princesse

NIJKERK De zaal van café Princesse aan het plein was vorige week afgeladen toen de werkgroepen voor binnenstad hun bevindingen en plannen presenteerden.

Henk Brinkman

Drie werkgroepen, samengesteld uit bewoners van de Nijkerkse binnenstad, ondernemers en eigenaren van vastgoed in de binnenstad hebben maandenlang overlegd over mogelijkheden om de Nijkerkse binnenstad te revitaliseren.

De werkgroepen stonden onder leiding van binnenstadsbewoner Hiltjo Graafland, ondernemer Marina Lanting en vastgoedeigenaar Harold Beugelink. Afwisselend presenteerden zij hun plannen. Robert Koelewijn was met een camera de stad ingetrokken en had allerlei bezoekers geïnterviewd. Ook dat filmpje werd getoond en gaf verrassende inzichten in de wensen en ideeën van bezoekers.

Hiltjo Graafland schetste de problemen. ,,Er is leegstand, er zijn heel ongezellige plekken en het verkeer zorgt voor overlast. De verbinding met de havenkom is niet echt gemakkelijk met de oversteek van de Vrijheidslaan en de winkelstraten zijn niet aantrekkelijk ingericht en worden vooral overwoekerd door een veelheid aan reclame-uitingen."

Hij stelde ook een doel vast. ,,Nijkerk moet in 2020 een plaats zijn waar mensen, ook uit de wijde regio, graag willen verblijven. Met verzorgde straten en een historische uitstraling van allure." Marina Lanting sloot daarop aan. ,,Nijkerk moet een sterk merk worden; Niet alleen het nieuwe Molenplein, maar ook een nieuw kerkplein en de havenkom moeten een authentiek, monumentaal karakter krijgen. En er moet minder verkeer komen op de binnenring van Vrijheidslaan en Torenstraat. Nu supermarkt Jumbo gaat verhuizen, kun je van de opengevallen ruimte een prachtig kerkplein maken. Daar zijn ook mogelijkheden om een Huis van de Stad te bouwen."

Graafland pleitte ervoor de term 'kernwinkelgebied' los te laten. ,,Maak een gemengd gebied van het centrum met ruimte voor winkels, dienstverlening en wonen." Hij noemde een gevarieerd aantal winkels, verschillende soorten horeca van cafetaria's tot chique restaurants, een weekmarkt met veel verse waren. Ook zouden straten opnieuw moeten worden ingericht.

Natuurlijk levert het autovrij maken van de binnenstad ook problemen op. Daarvoor moeten er diverse parkeerplaatsen komen. Bij de Oosterpoort is al een parkeergarage. Dat zou ook onder het nieuwe kerkplein kunnen. Verder zijn er al de Bonte koe en het gele Weiland en ook bij de havenkom kan parkeerruimte worden gecreëerd. Verder werd geopperd een gezamenlijke koeriersdienst op te richten die grote aankopen bij klanten thuis kan bezorgen.

Harold Beugelink merkte op dat bij de invulling een nieuw kerkplein niet dezelfde fout moet worden gemaakt als destijds bij de bouw van de Boni en de appartementen daar. ,,De bebouwing moet aansluiten bij het historisch karakter van de binnenstad.

foto De presentatie trok veel belangstellenden.