• Vele sleepboten zullen de haven van Nijkerk bevolken tijdens de Sleepbootdagen in september.

    Arjen Gerritsma

Varend erfgoed weer naar Nijkerk

NIJKERK De twaalfde editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen vindt plaats op zaterdag 2 september van 11.00 tot 17.00 uur. Ruim veertig sleepboten, behorend tot het varend erfgoed, hebben zich opgegeven. Burgemeester Gerard Renkema en Midas Dekkers, bioloog, auteur, bekend van tv-programma's én schipper van sleepboot Oude Waal 1, verrichten de opening.

Belinda van der Horst

 

Nadat de heer Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland, samen met burgemeester Renkema de 10e lustrumeditie opende, ontstond bij de organisatie het idee om in het vervolg een tweede gast uit te nodigen. Voorwaarde was wel dat deze affiniteit met water en boten moet hebben. Vorig jaar was de Nijkerkse oud-wethouder Goos Terschegget uitgenodigd die in 1984 een solozeiltocht naar zusterstad Schenectady in Amerika maakte. Dit jaar is Midas Dekkers uitgenodigd, evenals de meeste schippers lid van Vereniging De MotorSleepboot. Dekkers komt met zijn sleepboot. Samen met burgemeester Renkema neemt hij om 10.30 uur de vlootschouw af.

PROGRAMMA Het programma voor het evenement is inmiddels rond. Nieuw onderdeel is dat Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk een aantal optredens zal verzorgen. De brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk is aanwezig. Daarnaast is er een Havenmarkt en zijn er wateractiviteiten van de Vaargroep Flevoland, rondvaartjes, Drakenbootrace, Zeil en Motorbootvereniging De Zuidwal en de Kiliaen van Rensselaer 1 (Zeeverkenners).

John van Midden en Wim Wijnne, smeden bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geven een demonstratie. De Oldtimer Club Nijkerk is aanwezig en Dirk Boterenbrood laat zijn oude Kromhoutmotor draaien en Rob Wagenaar zijn stationaire motoren. Voor kinderen is er clown Japie, schminken bij het Vakantiespektakel en Kiliaen van Rensselaer 2 (Padvinders). Er zijn muzikale optredens van kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, De Kajuitzangers, doedelzakspeler Arie Koppelaar en de Common Country Dancers.

Kunstenaars Jos Schoonderbeek, Jaap Venema, Marian Monincx en Hennie de Vries - Goudsblom gaan schilderen. Aan goede doelen wordt ook aandacht  geschonken. Geef om Zwerfhonden, Een Wens voor je Medemens, VaarKracht  en Trudi van Dijk (voor KiKa) zijn aanwezig. Op 1 september zal het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren optreden bij de verlichte boten.

 

Verenigingen, organisaties of particulieren die een kraam willen huren op de Havenmarkt kunnen een kraam boeken bij: Frits Events, Patroonstraat 7, Nijkerk, tel. 033-2580598, e-mail: info@fritsevents.nl of www.fritsevents.nl

Diverse sponsors ondersteunen de Sleepbootdagen in materieel opzicht, maar er zijn ook sponsors nodig die een financiële bijdrage willen leveren aan de invulling van het programma.

Informatie: tel: 033-2453230/06-24507349, www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl