• Gerard van 't Veld is één van de deelnemers aan de Nijkerk Challenge, waar hij goede ervaringen mee heeft.

    Maranke Pater

'Van wandelen kreeg ik veel meer energie'

NIJKERK Gerard van 't Veld doet voor de tweede keer mee aan de Nijkerk Challenge, een initiatief van de Nijkerkse gezondheidscentra, buurtsportcoaches en gebiedsteams om de inwoners van de gemeente gezonder en fitter te krijgen. Op 26 maart vindt er een informatieavond plaats waar ook Bas van der Goor bij aanwezig is, de bedenker van de Diabetes Challenge.

De Nijkerk Challenge is al zes jaar een begrip in Nijkerk. Gerard van 't Veld kwam bij de challenge op uitnodiging van zijn huisarts. ,,Ik heb diabetes en mijn huisarts stelde voor om aan de Nijkerk Challenge mee te doen. Ik ging vroeger wel eens op de fiets weg, wandelen vond ik maar niets. Toch werd ik wel geprikkeld door de informatieavond." Na een paar weken meegewandeld te hebben, vond er toch een verandering in zijn denken plaats. ,,Ik heb altijd een afkeer gehad van lopen en ineens werd ik heel fanatiek en was ik blij als we er een avond op uit konden. Ik ging zelfs alleen lopen of met een kennis op andere dagen."

MEER KRACHT Voordat Van 't Veld mee ging doen aan de Nijkerk Challenge had hij veel gezondheidsklachten. ,,Naast het feit dat ik diabeet ben, heb ik ook nog eens een nierziekte, waardoor ik snel moe ben. Het gekke is dat ik van het wandelen juist veel meer kracht en energie kreeg. Eerder ging ik in de middag altijd een poosje slapen, maar door het wandelen was dat in één keer over. Ik kreeg zelfs een lagere bloeddruk en het werd een stuk rustiger in mijn hoofd." Nu blijft Van 't Veld alleen nog thuis als het slecht weer is.

PRETTIGE VERSLAVING Iedere zaterdag wandelt hij mee met de Wandelfit vanaf de Nije Veste. ,,Ik heb een stappenteller aangeschaft die mij precies kan vertellen of ik aan mijn 10.000 stappen per dag ben gekomen. Het wandelen is een grote verslaving geworden, maar wel een prettige verslaving." In het jaar waarin hij begon aan de Nijkerk Challenge wandelde hij op verschillende plekken rondom de stad. ,,Ik ben veel meer in aanraking gekomen met de natuur. Ik woon al mijn hele leven in Nijkerk, maar ben tijdens de wandelingen op plekken geweest waar ik nog nooit ben geweest. En het is gezellig omdat ik altijd wel mensen tegenkom die ik nog ken van vroeger."

AFSTANDEN Iedereen in Nijkerk die een steuntje in de rug kan gebruiken om actiever te worden, kan meedoen met de Nijkerk Challenge. Volwassenen van elke leeftijd zijn welkom, ook wie nog niet gewend is om te wandelen of wie gezondheidsproblemen heeft. Er zijn afstanden van 5, 10 en 15 kilometer.

AANMELDEN Op dinsdagavond 26 maart vindt de informatiebijeenkomst plaats, van 19.00 uur tot ongeveer 20.45 uur in De Schakel, Oranjelaan 10 in Nijkerk. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst is gewenst: mail naam en telefoonnummer naar receptie@denijeveste.nl of receptie@gc-corlaer.nl. Opgeven kan eveneens bij de receptie in de hal van gezondheidscentrum Corlaer of De Nije Veste. Meer informatie is te vinden op de website van Gezondheidscentra Nijkerk.