Van Pijkeren onderwijst het schoenmakersvak in Hanoi

Maranke Pater

HANOI De Nijkerkse Rianne van Pijkeren is sinds maart 2014 in Hanoi aan het werk als orthopedisch schoenmaker. Ze leert een grote groep studenten het beroep, zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en hiermee ook mensen met lepra kunnen helpen om (beter) te kunnen lopen.

Het project 'These shoes are made for walking' wordt gefinancieerd door het Lilianefonds, de Leprastichting en de Postcodeloterij. ,,We leiden studenten uit Zuid Oost Azië op tot orthopedische schoenmakers. Een groot deel van hen heeft zelf ook een handicap. Als ze weer terug zijn in hun eigen land kunnen ze een eigen bedrijfje en werkplaats starten." Op het moment leidt Rianne dertien studenten op uit landen als Nepal, Indonesië, Myanmar, India, de Filipijnen, Laos en Vietnam. ,,Ze hebben allemaal al schoenen gemaakt voor hunzelf, voor hun klasgenoot en ook hebben we al schoenen aangemeten bij 'echte' klanten. We zijn nu druk met Skype interviews voor de tweede groep studenten die aanstaande juni gaat beginnen."

Er is animo vanuit de hele wereld. Rianne krijgt zelfs aanvragen van mensen uit Bangladesh, Tjetjikistan, Nigeria en Sudan. ,,In principe was het project bedoeld voor mensen uit Laos, Indonesië, Myanmar, Vietnam en Cambodja. Maar gezien alle animo kijken we of we plek hebben voor ook mensen uit andere landen."

Rianne vindt het heel bijzonder om te zien hoe gedreven haar studenten zijn. Eén van haar leerlingen, een student uit de Filipijnen, is door kanker zijn hand verloren. ,,Hij werkte thuis als koerier van watertanks, maar hoorde dat wij deze opleiding aan het opzetten waren. We hadden niet verwacht dat we aanmeldingen zouden krijgen van mensen met maar één hand, ook al spoorden we vooral mensen met een handicap aan om ook te solliciteren. Hij blijkt één van de beste studenten te zijn!" Aye Thet, een student uit Myanmar kreeg Polio toen ze jonger was, Een ziekte die in Nederland bijna niet meer voorkomt, omdat hier bijna iedereen daarvoor wordt ingeënt. ,,Door de polio heeft zij een been die korter is en een voet die 5 maten kleiner is. Samen met haar ben ik schoenen gaan kopen. Uiteraard had ze twee paar schoenen nodig en een paar steunzolen, waar ze al een stuk beter op loopt. Nu heeft ze afgelopen maand een paar schoenen helemaal op maat gemaakt voor haarzelf. Wat erg goed gaat."

In Azië komen nog niet veel orthopedische schoenmakers voor. In Indonesië is er een wachtrij van drie jaar voordat iemand een paar orthopedische schoenen krijgt. Hierdoor kunnen er blijvende problemen aan de voeten ontstaan. ,,Dankzij dit project kunnen mensen eerder geholpen worden en zo weer deel uit gaan maken van de maatschappij. Ze kunnen weer naar school en een baan vinden." Rianne heeft haar draai in Hanoi helemaal kunnen vinden. ,,Er is verschrikkelijk veel te zien en veel om je over te verbazen Wat ze hier bijvoorbeeld allemaal op brommers vervoeren is echt ongelofelijk. Een koelkast, plastic zakjes met water en vissen, een geslacht half varken, honden met de pootjes op het stuur."

Toch mist ze af en toe de groene weilanden met koeien en schapen om Nijkerk heen. ,,Ik ben twee keer kort terug geweest, maar zou weleens heerlijk in de polder willen fietsen, een beetje voor mij uit willen dromen zonder het geluid van claxonnerende brommers en de lucht van uitlaatgassen om me heen." Vorige week was Gaston Starreveld van het RTL-programma Miljoenenjacht nog te gast in Hanoi. Gaston kwam met een heel team Rianne en het project bezoeken Een paar dagen is de cameraploeg er geweest. ,,We hebben onder andere het lepradorp bezocht. Ook zijn we naar een 7-jarig meisje, Ha LInh, geweest dat een klompvoetje heeft. We gaan prachtige roze schoentjes voor haar laten maken. Van haar verhaal waren zij enorm onder de indruk. Omdat ik in mijn vak al zoveel ellende heb gezien ben ik er inmiddels wel aan gewend."

De grootste wens van Rianne is dat ze alle studenten kan op gaan zoeken als ze terug zijn in hun eigen land. Ze wil het liefste de studenten helpen om hun eigen bedrijf op te zetten. ,,We zijn druk bezig om deze opleiding en alle informatie die we hier brengen duurzaam te krijgen. Ik denk dat het daarvoor heel belangrijk is dat we de studenten goed begeleiden als ze straks weer thuis zijn. Helpen met oplossingen te zoeken voor problemen waar ze tegen aanlopen. Met bijvoorbeeld materialen. of bijzondere aandoeningen bij klanten. En ze leren om hun kennis over te dragen naar hun collega's. Ik hoop dat als ik hier straks weer weg ga er een goedlopende opleiding staat. En misschien zelfs zo goed is opgezet dat we dit concept kunnen gebruiken voor andere landen waar het ook zo hard nodig is."

Meer informatie: www.theseshoesaremadeforwalking.org.

foto Gaston Starreveld interviewt Van Pijkeren namens de Postcodeloterij Miljoenenjacht.