• Lex van Lieshout ANP photo

Van Hussel en Van den Heuvel gepasseerd door voorkeursstemmen

NIJKERK De voorkeurstemmen zorgen voor een onverwachte wisseling van de wacht bij vrijwel alle raadsfracties in de Nijkerkse gemeenteraad. Alleen bij het CDA werden de eerste acht kandidaten ook daadwerkelijk gekozen als raadslid.

Wijnand Kooijmans

De grootste verrassingen doen zich voor bij de VVD. Hier moeten de zittende raadsleden Richard van Hussel (3) en Kees van den Heuvel (4) het veld ruimen. Jolanda Nijeboer (5) is met voorkeurstemmen gekozen maar ook Jacqueline Doppenberg, de nummer acht op de kandidatenlijst.

Bij de lokale partij moet Henk de Greef (4) plaats maken voor Ruby Horst de nummer zeven op de lijst. Bart Verbeek (5) verliest zijn raadszetel aan Linda de Wals, de nummer zeven op de lijst.

Opvallend is dat hiermee bij deze drie partijen mannelijke kandidaten het afleggen tegen vrouwen. Bij de ChristenUnie/SGP kreeg Jaco van Putten (8) voldoende voorkeurstemmen voor een raadszetel, dit ten koste van Hilbrand Rozema, de nummer zes.

Voor het CDA krijgen zitting in de raad Joop van Ruler, Cisca van Drie, Eric Stuive, Trudy Doornhof, Harry Bokkers, Bert Veldhuizen, Matthias Blankesteijn en Pam van de Weijer.

Voor de ChristenUnie/SGP Marina Lanting, Hans Boer, Harke Dijksterhuis, Diana Palm, Wim Oosterwijk en Jaco van Putten. Voor PRO21 Nadya Aboyaakoub, Wim van Veelen, Antoinette de Bruin, Irene Moes en Linda de Wals.

Voor de VVD Boudewijn van der Woerd, Niels Staal, Jolanda Nijeboer en Jacqueline Doppenberg en voor De Lokale Partij Patricia van Loozen, Aart Klompenhouwer, Ries van Elteren en Ruby Horst.