• W. Zijp

Unieke cursus glas bewerken in Hoevelaken

HOEVELAKEN Kunstcentrum Collage biedt in het programma 2017-2018 een unieke - als enige in Nederland - combinatiecursus 'warm glastechniek' aan. De Nijkerkse beeldend kunstenaar/docent Arrie Huijgen heeft inmiddels tientallen cursisten van Collage en De Brink de eerste beginselen van het bewerken van glas bijgebracht. Een aantal van hen is dermate getalenteerd dat zij nieuwe uitdagingen willen aangaan met dit bijzondere materiaal. Op maandag 2 oktober van 19.30 tot 21.30 uur start bij Collage te Hoevelaken een cursus van tien lessen; om de week. Er is plaats voor tien deelnemers. Het accent ligt op het verwerken van gesmolten glas voor een specifiek 3D- effect.

Anneke Martini

Glas heeft zoveel mogelijkheden qua kleur, vorm en structuur. Het kan helder zijn, transparant of nevelig, als kunstwerk of als gebruiksvoorwerp, realistisch of figuratief, als collage met koud vlak glas of gesmolten in een vorm.

Arrie Huijgen licht toe: ,,Glas kun je fusen (samensmelten) in plat vlak als paneel of raamhanger. Buigen als schaal of presenteren op een standaard. Sieraden maken bijvoorbeeld als halsketting of hanger, casten in board (smelten in een mal) in 3D. Ontwerp in klei of gips, in zandmallen door middel van afdrukken in zand. Voor mij is het eveneens een uitdaging deze uitgebreide cursus aan te bieden. Een beginner krijgt zo de kans om het gehele proces met warm glas te doorlopen. Aan het einde van deze cursus gaat de groep deelnemers gezamenlijk als experiment vloeibaar glas gieten in zand. Les geven is een deel van mijn passie, het avontuur dat ik aanga met het uitdragen van kennis. Durf zelf te experimenteren en breng het vervolgens snel onder de mensen."

Huijgen vervolgt: ,,Ik geef coachend les en vind het leuk als cursisten zelf nadenken als het om ideeën gaat, ik help hen met de uitvoering ervan. Indien nodig pas ik binnen het tijdsbestek doelstellingen aan. Buiten de cursus om kan men zelf met voorstellen komen en ik help hen die te realiseren."

GEUR VAN OLIEVERF De artistieke kant van Arrie Huijgen kwam al op jonge leeftijd tot uiting. Hij tekende graag en van zijn vader, kunstschilder, mocht hij alvast schetsen opzetten voor schilderijen. ,,Ik ben met de geur van olieverf opgegroeid, die hing altijd in mijn neus. Toch heb ik niet voor de kunst gekozen, maar voor sportleraar op recreatief gebied. Wel heb ik in een zwembad destijds muurschilderingen gemaakt om de zaak wat op te vrolijken. Ik heb altijd geroepen 'als ik met dit werk stop, ga ik beeldhouwen'. Dit begon, naast mijn werk, met een cursus beeldhouwen bij De Brink en ik was meteen verkocht."

Door gebleken talent werd hij al enige jaren later zelf docent. Hij kreeg meerdere opdrachten voor kunstwerken. Later werd Arrie Huijgen geïntrigeerd door de mogelijkheden van glas. Hij volgde aanvankelijk een glascursus, daarna - op een hoger niveau - een opleiding aan de Kunstacademie in het Belgische Mechelen. ,,Om aan mijn eigen werk toe te komen blijft het geven van cursussen beperkt tot Collage. Ik maak veel opdrachten voor particulieren, zoals grafmonumenten in glas en brons. Daar komt veel emotie bij te pas en daarom is het mooi om de mensen er zelf bij te betrekken."

Info: www.collage-hoevelaken.nl.