• ...

Twintig miljoen rijksgeld voor Regio FoodValley

NIJKERK Regio FoodValley ontvangt een rijksbijdrage van twintig miljoen euro voor nieuwe projecten op het gebied van landbouw, gezondheid en voedselkwaliteit. Het geld wordt ter beschikking gesteld op basis van cofinanciering, wat wil zeggen dat gemeenten, provincies en betrokken partijen meebetalen aan de projecten.

Wouter van Dijk

Daarover is vandaag een besluit genomen in Den Haag. Het geld is afkomstig van de zogenaamde regiodeals, waarvoor landelijk 88 plannen werden ingediend. In totaal 12 plannen, waaronder dat van Regio Foodvalley, komen in aanmerking voor verdere uitwerking. Eerder werd al duidelijk dat FoodValley voor haar regiodeal een aanvraag van veertig miljoen euro had ingediend. Daarvan wordt nu dus de helft toegekend.

In totaal was er een post van 200 miljoen euro te verdelen over de regiodeals. Daarvan ontvangt FoodValley, het regioverband van de acht gemeenten Barneveld, Ede, Wageningen, Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel en Nijkerk, nu een tiende deel. ,,Met dit geld kunnen we onze ambities voor gezond en duurzaam voedsel voor iedereen sneller en effectiever waarmaken'', reageert voorzitter René Verhulst van FoodValley verheugd. ,,Onze regio wordt de mainport op het gebied van Agrifood voor heel Nederland."

Het Rijk had regio's opgeroepen om mee te denken over samenwerking aan vraagstukken van nationaal belang. ,,Wij hebben als regio de kennis in huis voor innovaties op het gebied van voedsel. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan gezond voedsel voor de toekomst'', zegt Verhulst.

Het aangevraagde geld heeft FoodValley naar eigen zeggen nodig voor uiteenlopende projecten, die gezamenlijk worden uitgevoerd door gemeenten, provincies, bedrijfsleven en kenniscentra zoals Wageningen Universiteit en de Aeres-groep. Te denken valt aan ontwikkelingen op het gebied van fijnstofreductie, de opkomst van insectenboeren zoals krekelkwekers, het al lopende voedselproject in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het project Vallei Boert Bewust en het kenniscentrum eiwittransitie. Ook de ontwikkeling van het World Food Center in Ede is in het project opgenomen. Verhulst: ,,We houden ons bezig met de vraagstukken van de toekomst. We zijn blij dat het kabinet de potentie van FoodValley herkent.''