• De tweede editie van de scheurkalender 'Dit is Nijkerk' is uit.

    Maranke Pater

Tweede Nijkerkse scheurkalender

NIJKERK Maranke Pater heeft in opdracht van Jumbo Veltink en in samenwerking met uitgeverij Nabij Producties de tweede editie van de scheurkalender 'Dit is Nijkerk' over de stad Nijkerk geproduceerd. De scheurkalender is een kalender vol foto’s en weetjes over de stad Nijkerk en het dorp Nijkerkerveen.

Na het succes van vorig jaar werd opnieuw besloten een kalender te maken. Pater: ,,De allereerste scheurkalender is enorm goed ontvangen. Mensen genoten zichtbaar van alle verhalen, foto’s en anekdotes over Nijkerk en Nijkerkerveen. Als ik over straat liep stopte er weleens een auto naast me waarna een raampje open gedraaid werd en mensen riepen dat ze het zo’n leuke kalender vonden. Mensen vinden veel herkenning in de foto’s en de verhalen. Waar ik ook erg van genoot waren foto’s die mensen toe stuurden van de plek waar ze hun kalender hadden gehangen. Van het kleinste kamertje tot een prominente plek aan de muur van de woonkamer.” Inwoners werden gevraagd om zelf foto’s en spreuken aan te leveren, waar massaal op werd gereageerd. ,,Ik denk dat ik op een gegeven moment op 600 Niekarkse zinnetjes zat. Voorlopig kunnen we dus nog wel even vooruit.” Wederom wordt iedere maand ingeluid met een foto of tekening van de Mooiste Toren van Nederland.

De tweede Nijkerkse scheurkalender bevat ook weer veel inzendingen van de inwoners van de gemeente zelf. ,,Ik vind het heel bijzonder dat fotograaf Henk Potze weer mooie foto’s instuurde van de omgeving en dat stadsdichter Bert Jurling en dichteres Marja Willems een bijdrage in gedichten deden. Ook staan er weer veel tekeningen en schilderijen in van plekken in de stad, gemaakt door Marco van der Wielen. Wat ik nog het meest bijzondere vind is dat Anja van de Bunt-Suijk contact met mij heeft opgenomen en haar de beschikking over het fotoarchief van haar vader Gerrit Suijk heeft gegeven.” Bram Pronk leverde diverse bewerkte foto’s aan. ,,Dit zijn ook weer kunstwerkjes op zich.” Er is ook veel aandacht voor het Niekarks, het dialect in de gemeente. Zo is er iedere week minstens één spreuk te vinden in de kalender. ,,Opnieuw heeft schrijfster Willy Klok een aantal verhalen in het Niekarks geleverd. ”

In deze nieuwe kalender zijn ook nieuwe rubrieken toegevoegd. Zo zijn er onder de noemer ‘Van Nijkerkse Makelij’ diverse bedrijven belicht die vanuit Nijkerk een succesvolle exportmarkt hebben naar het buitenland. Pater: ,,Ik denk dat we best trots mogen zijn op de bedrijvigheid die hier in Nijkerk heerst. Er zijn vele grote internationale bedrijven die al generaties lang hier floreren en een stempel op de stad hebben gedrukt. Denk aan Bronswerk Heat Transfer, het vroegere Möring en Steenard, en touwslagerij Langman. Met behulp van oude en nieuwe foto’s heb ik kort beeld kunnen schetsen van het werk dat zij verrichten op de internationale markt.”

De scheurkalender ‘Dit is Nijkerk’ is voor een bedrag van 10 euro te koop in supermarkt Jumbo Veltink aan het Molenplein. De kalenders zijn voor bedrijven in een grotere oplage te bestellen. Voor meer info: bekijk de Facebookpagina Dit is Nijkerk.