• De tuin van Rie Ceelen en Ans Lozeman ´open´ tijdens Open Tuinendag.

Tuin Holkerweg voor het eerst open voor publiek

NIJKERK Groei&Bloei afdeling Nijkerk houdt zaterdag 18 juni een Open Tuinendag. Eén van de tuinen ligt aan de Holkerweg in Nijkerk. Deze tuin is van Rie Ceelen en Ans Lozeman, twee dames die op deze locatie wonen en beschikken over groene vingers. Het is de eerste keer dat zij hun tuin openstellen voor publiek.

Maranke Pater

Het huis en de omliggende grond met agrarische bestemming was vroeger in het bezit van de schoonouders van Rie. In 1982 kwam zij hier wonen met haar man Heijmen. Het huis onderging een verbouwing en ook de tuin ging op de schop. Voor de vrijgekomen grond, zo'n halve hectare, maakte haar man een tuinplan dat nu nog zichtbaar is. Toen hij in 2007 overleed, kwam Rie voor een moeilijke keuze te staan. Verkopen of blijven? Maar, met hulp van familie kon ze de tuin blijven onderhouden.

Vijf jaar later kwam Ans bij haar zus wonen. Vanaf die tijd verzorgen ze samen de tuin, ze delen beide de liefde voor alles wat groeit en bloeit. Dat is te zien zodra je het perceel betreedt. Hier zijn zorgende handen bezig geweest. Het gazon oogt gaaf, en de leibomen staan keurig in het gelid, met het verse groen aan de symmetrisch gesnoeide takken. Dat is het werk van Ans, zij is van het snoeien en maaien. ,,Het grote werk," zegt Rie, de oudste van de twee. Ze noemen hun tuin met vijver een boerderijtuin. De vele hortensiastruiken bevestigen de benaming. Overal staan ze geplant, zowel solitair als in een rij. ,,We krijgen veel planten," vertelt Rie,  ,,En we stoppen ze allemaal in de grond. We proberen alles uit. Of het past of niet, maakt ons niet zoveel uit. Ook plantjes die we niet kennen. We zijn best nieuwsgierig."

Opvallend, tussen het groen bloeit hier en daar de spoorbloem, het vingerhoedskruid, de hemdenknoopjes en zelfs een tijgerlelie. Nooit zelf gezaaid of geplant en daarom worden ze door de zussen 'aanwaaiplanten' genoemd. Wie denkt een rommelige tuin aan te treffen, heeft het mis. Want hoewel hier veel mag en kan, is er duidelijk sprake van evenwicht en harmonie. Fraai opgebouwde borders met inheemse planten. Naast de siertuin met gevarieerde borders en gazon, waar de kleinkinderen volop kunnen ravotten, is er nog de moestuin en een grote boomgaard waar fruitbomen in staan. Op de Open Tuinendag die op zaterdag 18 juni door burgemeester Renkema wordt geopend, stellen acht trotse tuinbezitters hun tuin gratis open voor bezoekers. Een fietsroute voert langs elke tuin. Het  boekje met de beschrijving van de fietsroute kunnen mensen vanaf 10 juni voor € 2,50 kopen bij Boekhandel Roodbeen in Nijkerk en bij de Boekhandel Bruna in Hoevelaken. De bijgeleverde badge dient als entreebewijs.

De tuinen zijn op zaterdag opengesteld van 10.00 uur tot 17.00 uur. De fietsroute voert van Nijkerk, door het Hoevelakense Bos, naar Hoevelaken. Zo kunnen deelnemers onderweg  genieten van onder meer een typische boerderijtuin, een moderne stadstuin, een bostuin met waterpartijen, een kind- en een diervriendelijke tuin.  

Meer informatie over Groei&Bloei Nijkerk: www.nijkerk.groei.nl.