Truus Jonker terug uit Kameroen

Henk Brinkman

NIJKERK De Nijkerkse Truus Jonker heeft afgelopen maand een bezoek gebracht aan Kameroen. Zij bezocht daar de door Stichting Fakkel 2000 opgezette projecten voor blinden en slechtzienden. Een hoogtepunt was het defilé op Internationale Vrouwendag voor de gouverneur van de provincie.

Truus vertelt in haar verslag dat Internationale Vrouwendag in Kameroen een spectaculair evenement is. Speciaal daarvoor werden aparte jurken genaaid. ,,Toen we 's morgens vroeg aankwamen bleken nog niet alle jurken gereed te zijn. De naaisters nemen teveel bestellingen aan en moeten dan nachtenlang doorwerken om alles op tijd af te leveren." Bij aanvang van het defilé moest de groep nog twee uur wachten in de blakerende zon. De gouverneur stond op om te applaudisseren toen de groep met Truus aan het hoofd langsliep.

De reis langs de projecten verliep niet zonder problemen. Met de pick-up die ze tot haar beschikking had was van alles mis met telkens weer mankementen. Ook de schokbrekers functioneerden niet best, vertelt Truus. ,,Vanwege die schokbrekers en de deplorabele staat van de wegen werden we voortdurend heen en weer geslingerd. En ik heb geen zitvlees, dus 's avonds moest ik een pijnstiller nemen om te kunnen slapen."

De reis voerde langs plaatsen als Njombé, Yaoundé, Elig Ngomo, Douala, Ebolowa en Bafoussam. Stichting Fakkel 2000, die door Truus Jonker is opgericht en bestuurd wordt vanuit haar woning aan de Duifhuis, ondersteunt projecten als een pluimveefarm, voorschoolse opvang, een school met een internaat. Ook wordt steun gezocht bij organisatie als de plaatselijke Lionsclub en een evangelisch centrum, het Centre Evangélique.

Truus Jonker woonde ook een bestuursvergadering bij van dochterstichting Fakkel 2000 Cameroun. Truus; ,,Die stichting is opgericht om het werk in de toekomst veilig te stellen.. Daar werd besloten het bestuur uit te breiden met daadkrachtige kandidaten met de vereiste kwalificaties. Het werk moet ook in de toekomst door kunnen gaan."

Dat het niet helemaal veilig is bleek wel uit de waarschuwing om niet met bedelende kinderen mee te gaan. Terreurorganisatie probeert ook in Kameroen vooral westerlingen te gijzelen om voor hen een flinke losprijs te eisen. Met dat geld kunnen zij hun terreuractiviteiten financieren. Truus: ,,Het blijkt echter dat bemiddelaars tussen Boko Haram en de Kameroenese staat, vaak hoge militairen, het bedrag nog verder opschroeven om het verschil dan in eigen zak te steken. En Boko Haram heeft kinderen en jongeren getraind om invloedrijke personen, vooral westerlingen, aam te spreken en mee te lokken naar een bepaald adres. Dat is dus niet zonder gevaar."

Op haar evaluatiereis heeft Truus Jonker veel blinden ontmoet die ze op haar eerdere reizen heeft ontmoet. Ook is veel kleding die zij in Nijkerk inzamelt uitgedeeld op de diverse projecten. Truus: ,,Nu ik weer thuis ben kan ik me met vernieuwde inspiratie inzetten voor betere kansen voor blinden in Kameroen."

foto Truus Jonker (in groene jurk) defileert op Internationale Vrouwendag in Kameroen.