• Trudi met haar creaties en een foto van haar overleden zus Lyda. 

    Maranke Pater

Trudi van Dijk haakt voor jonge kankerpatiënten

NIJKERK Vier jaar geleden hoorde Lyda, de zus van Trudi van Dijk dat ze kanker had. Om haar afleiding te bieden van de ziekte besloten de zussen samen te gaan haken voor het goede doel. Ook na de dood van Lyda bleef Trudi zich inzetten voor kinderen met kanker.

Maranke Pater

 

Trudi wilde niets liever dan haar zus bijstaan toen deze te horen kreeg dat ze kanker had. ,,Ik ben er veel geweest in de tijd dat ze chemokuren kreeg en bestralingen. Ik vond alleen dat ze te veel met haar ziekte bezig was en wilde haar wat te doen geven zodat ze haar gedachten kon verzetten. We waren allebei altijd al creatief en zijn aan het haken geslagen."

Eerst haakten de twee onder de naam 'Truly's', voor te vroeg geboren kinderen zodat deze een knuffeltje in de couveuse hadden. Na een tijd besloten de twee knuffels voor de verkoop te gaan haken met als doel opbrengsten voor KiKa te genereren. ,,Het bleek een schot in de roos. We konden op een braderie in Roosendaal voor honderden euro's aan knuffels verkopen. Op haar sterfbed vroeg Lyda of ik door wilde gaan met het haken, want kinderen die kanker krijgen hoorde in haar ogen niet. Ze wilde zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor onderzoek naar kanker bij kinderen." Na haar dood kreeg Trudi alle haakspullen van haar zus. ,,Maandenlang hebben hier drie vuilniszakken vol spullen gestaan. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze op te bergen, maar wilde ze ook niet open maken om het te sorteren. Het deed gewoon teveel pijn."

Een half jaar na het overlijden van Lyda keek Trudi naar haar foto die pontificaal in de woonkamer staat en wist ze dat ze haar belofte waar moest maken. ,,Mijn zus is gestorven toen ze 62 was. Van de zomer word ik zelf 62. Het is een té jonge leeftijd om te overlijden zegt men, maar kleine kinderen die kanker krijgen moeten nog aan hun leven beginnen. Elke euro die binnenkomt voor onderzoek is er één, als ik er een klein steentje aan kan bijdragen is dat fijn." Inmiddels heeft Trudi een stuk of honderd knuffels gehaakt. Ze biedt op haar eigen Facebookpagina www.facebook.com/trudi.vandijk.3 haar knuffels en poppen te koop aan. Ook liggen er zeventig knuffels in de winkel van Decorette voor de verkoop. ,,Ik ben ontzettend blij met alle hulp die ik van ondernemers kan krijgen voor de verkoop van de knuffels."

Trudi maakt poppen en dieren. Ze haalt inspiratie voor het maken van de knuffels overal en nergens vandaan. ,,Er zijn verschillende haakgroepen op Facebook waar ik vaak wat leuks voorbij zie komen. Momenteel ben ik bezig met het haken van vijftig kleine gelukspoppetjes. Ook wil ik dierenkrukjes gaan haken. Bestellen is mogelijk en ik kan het helemaal maken zoals iemand het graag hebben wil. Ik werk met de beste materialen, waardoor mensen de knuffels zelfs kunnen wassen." Haar dierbaarste bezit is de laatste pop die overbleef van de verzameling die Lyda maakte. ,,De blauwe pop staat nu naast de foto van Lyda. Toen ze overleden was, doneerde een vriendin geld voor KiKa en zei dat ik het popje mocht houden zodat ik aan Lyda kon blijven denken. Lyda heeft zelf twee dagen voor ze overleed nog een leeuwtje gemaakt die ze persé af wilde maken. Ze wist dat ze niet lang meer had. De dag erop is ze in een diepe slaap gegleden. Ze heeft tot het einde door gehaakt."

Iedereen die haakmateriaal wil doneren of Trudi wil helpen met de verkoop kan haar een e-mail sturen via trudivdijk@gmail.com