Truckfestijn in de startblokken

NIJKERK Aanstaande zaterdag is het weer zover; dan ronken er tientallen vrachtwagens op de wegen van Nijkerk. Aanleiding is het Truckfestijn, dat sinds jaar en dag wordt georganiseerd door de Stichting Truckers voor Gehandicapten.

Maranke Pater

Het Truckfestijn staat voor de verstandelijk en lichamelijk beperkte deelnemers symbool voor muziek, gezelligheid en rijden met de vrachtwagen. Voor de 28e keer op rij zal een grote colonne vrachtwagens door de stad heen rijden. Cees van Woerdekom zet zich al 25 jaar in voor de Stichting Truckers voor Gehandicapten. ,,Er komt heel wat bij het Truckfestijn kijken. We vieren het feest de laatste jaren bij Stern Trucks. Voordat de mensen met een beperking komen leggen we de doorsmeerputten van het bedrijf dicht. We hebben tientallen vrijwilligers. De ene ploeg smeert duizenden broodjes, een ander is EHBO-er. En zo heeft iedereen een eigen taak."

Harry Lagerwey is de zoon van een vroegere collega van Cees. Hij rijdt al 18 jaar als deelnemer mee met het Truckfestijn. ,,Het Truckfestijn is voor mij een feestdag, die altijd wordt afgesloten met een patatje en een frikadel. in de middag komen er vaak artiesten optreden, wat natuurlijk hartstikke leuk is." De dag staat symbool voor saamhorigheid in de gemeenschap. Van tevoren maakt de organisatie een rondgang langs mogelijke sponsoren om zo onder andere een Goody Bag te kunnen maken voor de deelnemers. Woerdekom: ,,Ze krijgen een goedgevuld tasje met lekkere en leuke dingen zodra ze de vrachtwagen in stappen. Op deze manier wordt het een extra feestelijke dag voor ze.''

In totaal rijden er tussen de 150 en 160 vrachtwagens mee. Alle chauffeurs doen belangeloos mee. Van Woerdekom: ,,Sommige chauffeurs gaan zo ver dat ze hun bijrijdersstoel uit de vrachtwagen halen zodat er een rolstoel in de truck gezet kan worden." Iedere keer probeert de stichting er een speciaal evenement van te maken. Toen het Truckfestijn 15 jaar bestond waren er grote Mack-trucks geregeld. Van Woerdekom: ,,We hadden toen zelfs een Mack met een carillon erop. Stadbeiaardier Freek Bakker heeft toen tijdens de rit allerlei liedjes gespeeld."

Tijdens de tocht van aanstaande zaterdag is er zelfs voor de kijkers wat te winnen. Van Woerdekom: ,,Het publiek kan een puzzel oplossen en zo een taart winnen van de Postkamer. Er liggen allemaal letters achter de ramen van enkele vrachtwagens, en die vormen samen een woord. Als extra moet de persoon die meedoet aan de wedstrijd een foto laten maken van zichzelf terwijl hij of zij naar de stoet zwaait." Deelnemers kunnen een e-mail met foto en oplossing opsturen naar info@truckfestijnnijkerk.nl.

ROUTE Het Truckfestijn start om 13.00 uur en de route is als volgt: Ambachtstraat - Stern Trucks, Watergoorweg, Havenstraat, Colenbranderstraat, Brink, Torenstraat, Frieswijkstraat, Samuel Gerssenlaan, Holkerweg, Van Middachtenstraat, Nobellaan, Cornelis van Ramshorstlaan, Tinbergenlaan, Amersfoortseweg, Dominee Kuypersstraat, Swaerstraat, Henri Nouwenstraat, Arkemheenweg, Amersfoortseweg, Nieuwe Kerkstraat, Van Dijkhuizenstraat, Oude Amersfoortseweg, Slichtenhorsterweg, Chopinlaan, Brahmslaan, Grieglaan, Bachlaan, Hoefslag, Paasbosweg, Oude Barneveldseweg, Luxoolseweg, Nachtegaalsteeg, Bloemendaalseweg, Wallerstraat, Vetkamp, Bruins Slotlaan, Nijverheidsstraat, Ambachtstraat, Stern Trucks.

foto Harry Lagerwey (links) en Cees van Woerdekom zijn klaar voor het Truckfestijn.