• Sponsor Rabobank Randmeren ontving een miniatuurtoren als dank.

    Harry Koelewijn

Torendiner voor nieuwe verlichting van de toren

NIJKERK Stichting De Mooiste Verlicht heeft een verlichte miniatuurtoren overhandigd aan Rabobank Randmeren. De stichting heeft als doel om de toren van de Grote Kerk duurzaam te verlichten.

Maranke Pater

De miniatuurtorens zijn gemaakt om de vijf hoofdsponsoren van de stichting te bedanken. Henry Hamstra, voorzitter van de stichting: ,,Het is natuurlijk mooi als een bedrijf besluit om geld te doneren en dat ze kunnen zeggen dat ze bijgedragen hebben aan het verlichten van de toren. Maar het is leuk voor hen om iets tastbaars te hebben. En nu zij de verlichte torens ontvangen, kunnen wij ook weer aandacht vragen voor onze stichting."

VERLICHTING Het bedrijf Global Creations maakte de verlichte torens van plexiglas, die allemaal op een prominente plek binnen de bedrijven komen te staan. Momenteel heeft de stichting nog zo'n 40.000 euro nodig voor het verlichten van de toren. Niels Staal, bestuurslid: ,,We zijn druk met werven. Zo zijn er ook een aantal partijen buiten Nijkerk die het belangrijk vinden om cultuurhistorische objecten te beschermen. De hoofdmoot is echter dat het verlichten van de toren voor en door Nijkerkers wordt gedaan." Aalt van de Bunt, penningmeester, vult aan: ,,Met de nieuwe verlichting wordt de toren niet alleen duurzaam verlicht, er wordt zelfs voor de helft bespaard op de huidige verlichting." Bestuurslid Nico Fiegen is blij met de donaties via de speciale doneerhuisjes, die bij winkeliers in de binnenstad te vinden zijn. Fiegen: ,,Het zou mooi zijn als inwoners van de stad zelf ook acties bedenken."

TORENDINER Op 19 juni vindt het Torendiner plaats, één van de grotere acties om particuliere sponsoren te werven. ,,Inwoners van de stad kunnen nu al kaarten kopen via demooisteverlicht.nl, vanaf 35 euro voor een diner bij de toren", vertelt Hamstra. ,,We hadden eerst bedacht om er een verticaal diner van te maken, waarbij op verschillende lagen van de toren een gang zou worden geserveerd. Maar dat is technisch niet haalbaar, omdat we te maken hebben met eten dat op temperatuur gehouden moet blijven." Nu vindt het Torendiner plaats aan de voet van de toren.

BUFFET Deelnemers kunnen de toren wel beklimmen. ,,We zullen er wel voor zorgen dat er op iedere verdieping een lekker hapje te verkrijgen is." Voor het Torendiner zullen twee cateraars ingeschakeld worden die met producten afkomstig uit Nijkerk hun buffet samenstellen. ,,We hopen dat er ondernemers zijn die voedsel willen doneren. Zo hebben we van de Salentein al een groot aantal flessen wijn gekregen." De organisatie schat dat zo'n 150 mensen aan het buffet kunnen deelnemen. Leden van de Lions zullen ondersteunen bij het serveren van de gerechten.

AFRONDEN De stichting hoopt voor de zomer de werving van sponsorbedragen af te kunnen ronden. Staal: ,,De verwachting is dat lichtarchitect New Urban View, die ook de verlichting van de Amersfoortse toren heeft gerealiseerd, ons kan adviseren in het aanbrengen van de verlichting, zodat die in december in gebruik genomen kan worden."