• Ilvy Njiokiktjien

Tijdelijk taxi's voor leerlingenvervoer tegen noodsituaties

NIJKERK Door de gemeente Nijkerk worden in noodgevallen taxi's ingehuurd om leerlingen tijdig naar en van school te brengen. Hiermee hoopt wethouder Marly Klein noodsituaties op te kunnen lossen.

Wijnand Kooijmans

In totaal maken 180 leerlingen uit de gemeente Nijkerk gebruik van leerlingenvervoer. Sinds afgelopen maandag wordt dat uitgevoerd door de Valleihopper. De eerste dag leidde dit tot problemen met rond de twintig kinderen uit Nijkerk. Kinderen die met taxibusjes moesten worden vervoerd kwamen te laat op school of moesten zelfs thuis blijven. Bij sommige kinderen duurde het erg lang voordat zij vanuit school weer naar huis konden worden gebracht.

DOELGROEP ,,Dit is niet de doelgroep leerlingen waarvan je wilt dat ze met vervoersproblemen worden geconfronteerd", zo zegt Klein. De problemen hebben ertoe geleid dat vanaf maandagmiddag er langdurig is gesproken tussen de wethouders van de deelnemende gemeenten en de partijen welke verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het leerlingenvervoer.

Dat leidde ertoe dat werd toegezegd alles in het werk te stellen dat de kinderen dinsdag tijdig naar school konden worden vervoerd. Alle ouders hebben hierover maandagavond een email gehad van de gemeente met daarin de vermelding van een noodnummer voor onverhoopte problemen.

SIGNALEN Volgens Klein duiden de eerste signalen erop dat het vervoer dinsdag beter was geregeld. ,,Voor één leerlingen hebben wij echter in ieder geval een taxi moeten inschakelen omdat het leerlingenvervoer niet op tijd aanwezig was."

De kosten voor het eventuele taxivervoer komen voor rekening van de gemeente Nijkerk. ,,Het gaat hier om het oplossen van noodsituaties", zegt Klein. Volgens haar wordt alles in het werk gesteld om de problemen op te lossen. Een tijdslimiet wil ze daaraan niet verbinden.

WERELD ,,De problemen moeten wel zo snel mogelijk uit de wereld", geeft Klein aan. ,,We praten echter over het vinden van oplossingen voor meerdere problemen, zoals de data-communicatie tussen de centrale en de vervoerder. We gaan echter alle mogelijke middelen inschakelen om een eind aan de problemen te maken." Hierbij wordt samengewerkt met de overige vier betrokken gemeenten.