• De drakenbootrace in Nijkerk is altijd een heel spektakel om te zien.

    Harry Koelewijn

Teams gezocht voor Drakenbootrace

NIJKERK In 2013 bestond de stad Nijkerk 600 jaar. Een mooie aanleiding om een drakenbootrace te organiseren in de havenkom van Nijkerk. Op zaterdag 1 juli vindt de vijfde editie plaats. Er is nog plek voor deelnemers.

Maranke Pater

 

Inmiddels wordt de Drakenbootrace door diverse organisaties omarmt. Zo houdt Zeil- en Motorbootvereniging de Zuidwal zich bezig met het 'natte gedeelte', het verzorgen van de boten en het trainen van de deelnemers. De rotaryclub Nijkerk en lionclubs uit Nijkerk en Hoevelaken houden zich met de verdere organisatie bezig.

Dit jaar valt de Drakenbootrace samen met het Midsummerfestival en hierdoor zullen er meer activiteiten in de haven zijn. Om de wedstrijd goed te kunnen vullen zijn er meer teams nodig. Bij de Zuidwal kunnen deelnemers een aantal avonden trainen om mee te kunnen doen. Simon Arnoldussen, bestuurslid van de Stichting Drakenbootrace Nijkerk: ,,Om goed voorbereid te kunnen zijn voor de wedstrijd is een training aan te raden. Teams die vaker op het water zitten hebben daar baat bij." In een drakenbootteam zit een professionele stuurman, een trommelaar en acht roeiers. ,,Ik heb zelf meegedaan en het is best pittig om te doen als je het voor de eerste keer doet. Een goede conditie of een sportieve achtergrond is een voordeel."

 

VERSLAAN  Op het water racen drie boten tegelijkertijd tegen elkaar. In de afgelopen jaren heeft het team 'de Klompenwokkels' al drie keer gewonnen. ,,De Klompenwokkels is een vriendengroep die vaker naar dit soort evenementen gaan, ze zien dit echt als een dag uit met vrienden. Maar bedrijven met werknemers, vriendinnengroepen, schoolgenoten, politici: iedereen is welkom om mee te doen." Vorig jaar was er een Hongaarse ploeg die deelnam aan de wedstrijd, professionele drakenbootracers. ,,Het was een mooie stunt om de Klompenwokkels een keer te kunnen verslaan. Onze wedstrijd staat open voor iedereen, ook voor mensen van buitenaf, maar we hopen natuurlijk dat er vooral teams uit de gemeente Nijkerk meedoen." Het belangrijkste tijdens het roeien is om synchroon te roeien en goed te luisteren naar de trommelaar, die het ritme van de slagen aangeeft. De stuurmannen zijn professionals die een aparte training hebben gehad en aan ieder team worden toegewezen. ,,Wie niet synchroon roeit, loopt het risico om om te vallen, zoals gebeurde met het team van het CDA tijdens de eerste editie. Gelukkig hebben we altijd mensen op het water die in geval van nood kunnen ingrijpen."

Drakenbootraces worden landelijk steeds bekender. De stichting heeft twee boten in eigen beheer en twee boten worden van het Corlaer College geleend. Tijdens de Drakenbootrace wordt traditiegetrouw ook het bedrag bekend gemaakt wat Kikano, een expeditie van het Corlaer College heeft opgebracht. 

 

De deelnamekosten zijn evenals vorig jaar 300 euro per drakenbootteam van acht personen. De organisatie levert een professionele stuurman. Inschrijven kan vanaf heden via de website www.drakenbootnijkerk.nl.