• Harry Koelewijn

Taallessen in Rehobothschool en bibliotheek

NIJKERK Afgelopen week waren er in Nijkerk verschillende open taallessen voor volwassenen. Zo kon men aanschuiven bij een taalles in de Rehobothschool en in de bibliotheek. Als afsluiting was er in de bibliotheek een gezamenlijke lunch.

In de Rehobothschool wordt iedere woensdagmorgen taalles gegeven aan moeders. Zij zijn blij met de mogelijkheid om meer Nederlands te leren. Afgelopen woensdagmorgen werden de verschillende klinkers behandeld. De vrouwen deden ook spelletjes, zoals woordzoeker en taalkwartetten. Hun peuters worden opgevangen, terwijl zij les krijgen.

In de bibliotheek volgen op donderdagmorgen ongeveer vijftien vrouwen de cursus Nederlands voor anderstaligen van ROC Landstede. Deze vrouwen leren met behulp van filmpjes en lesboeken meer over het leven in de Nederlandse maatschappij. Ze oefenen het lezen en het schrijven. En hierbij leren ze meteen meer Nederlandse woorden en begrippen kennen.

De conversatiegroep van Vluchtelingenwerk komt ook op donderdagmorgen bij elkaar in de bibliotheek. De deelnemers praten onder leiding van vrijwilligers over het leven in Nederland. De verschillende feesten, de verkiezingen, wat er in Nederland wordt gegeten, alles wat met het dagelijks leven te maken heeft komt aan de beurt. De vrouwen gaan ook op excursie. Zo zijn ze bijvoorbeeld naar Intratuin geweest. Tijdens zo'n excursie leren ze heel veel en hebben veel plezier met elkaar.

Van de taallunch als afsluiting werd genoten, samen met de kinderen van de deelnemers. De kinderen zaten bij elkaar aan lage tafels te eten. De vrouwen hadden zelf van alles klaar gemaakt voor de taallunch: warm eten, pannenkoeken en zoete hapjes.

Vanaf 15 september wordt er iedere dinsdag van 15.30 uur tot 17.30 uur een taalspreekuur gehouden in de bibliotheek. Mensen die graag willen weten waar en hoe ze beter Nederlands kunnen leren praten, lezen of schrijven, kunnen hier terecht. Zij worden dan verwezen aar een cursus, conversatiegroep of individuele taalbegeleiding. Het spreekuur wordt gehouden door een docente van ROC Landstede, Fennie Verweij, telefoonnummer 033-2450014.