• De deelnemers van de jubileumtocht bij het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum.

    Fietsclub SWO

SWO-fietsclub bestaat dertig jaar

HOEVELAKEN Ze vertrekken, bij geschikt weer, iedere week op woensdagochtend vanaf het vaste verzamelpunt bij het Van Aalstplein voor een stevige fietstocht tussen de 40 en 45 kilometer, de deelnemers van de SWO-fietsclub Hoevelaken. De eerste woensdag van de maand vertrekken ze vanuit Hoevelaken, de andere weken met de speciale fietsenkar waar maar liefst vijftien fietsen op kunnen. Onlangs vierden ze het dertigjarig bestaan met een bezoek aan het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur.

Gerrit Steen

Een van de oprichters van het eerste uur, Noor Bekius, fietst nog steeds mee. Sterker nog, ze is ook nog actief als penningmeester. Met enthousiasme werd er in 1988 door de toen nieuwe Stichting Welzijn Ouderen Hoevelaken gestart met fietstochten richting Appel en Soest. Promotor Noor Bekius blikt terug: ,,In 1989 werd er een zestal fietstochten gereden vanuit Hoevelaken. Door bemiddeling van Joop van Oosten werd er een fietskar geleend van rijwielhandelaar Bertus Ridder uit Nijkerk. De deelnemers kregen er zoveel plezier in dat een tweedehands aanhangwagentje werd aangeschaft en opgeknapt voor twaalf fietsen."

VERKEERSREGELAARS ,,In het begin deden er ongeveer tien deelnemers mee, later werden dit er steeds meer, vaak tussen de twintig en de dertig deelnemers. Nu hebben we 44 namen op onze lijst staan, niet iedereen gaat altijd mee. Meestal fietsen we in één groep. Er rijden drie personen met oranje hesjes voor, waaronder Mannes Pasop. Bij het oversteken treden ze dan tegelijkertijd als verkeersregelaar op om een veilige overgang van de deelnemers te garanderen. Dan valt de groep niet uit elkaar. Achteraan rijden ook altijd twee mensen met oranje hesjes aan om de groep bij elkaar te houden. Iedereen krijgt altijd een route, maar gewoonlijk fietsen we achter de voorganger aan. De routes zijn meestal een kilometer of 40, soms uitlopend naar 45. Die wordt dan in vier stukjes opgedeeld. Na elke 10 kilometer is er een stop, het liefst met een bankje."

NIEUWE ROUTES Bekius vervolgt: ,,Mannes Pasop, die er in 2004 bij kwam, heeft als initiator en uitzetter van de toertochten in de loop der jaren een indrukwekkend bestand opgebouwd waar we nu nog steeds op teren. Desondanks worden alle tochten nog steeds voorgereden om te kijken of alles nog klopt. Op dit moment kunnen we nog zeker drie jaar vooruit met de uitgezette routes. Soms worden er ook nieuwe routes ontdekt en opgenomen, zoals de vliegbasis Soesterberg, waar je sinds kort over heen kunt fietsen. Soms hebben we een activiteit onderweg zoals klootschieten en midgetgolfen."

E-BIKES ,,In 2008 kregen we een officiële fietskar, gesponsord door de Rabobank. Deze fietskarren worden vaak gebruikt door schaatsers om in de zomer hun conditie op niveau te houden. Er kunnen maar liefst vijftien fietsen op vervoerd worden. Omdat er steeds meer zware fietsen bij kwamen zoals e-bikes, moest het remsysteem op de kar worden aangepast. Dat is ook gedeeltelijk door de Rabobank in 2011 gesponsord en onlangs kregen we ook twee nieuwe banden en een reservewiel."