• ,,Ik wil laten zien dat je met diabetes type 1 alles kunt bereiken wat je wilt!”

    Gerrit Steen

Suéla Ruitenga wereldkampioen BMX

NIJKERK Met een fraai spandoek en slingers rondom het huis werd de nieuwste wereldkampioen van Nijkerk, Suéla Ruitinga (25), vorige week welkom geheten nadat ze in Baku (Azerbeidzjan) niet alleen eerste geworden was op de cruiser (BMX 24 inch fietscrossklasse Women 17-29), maar ook nog eens als derde eindigde in de WK wedstrijd BMX op 20 inch banden voor vrouwen vanaf 25 jaar.

Gerrit Steen

Vermoeid maar zeer gelukkig met de behaalde resultaten kwam Suéla terug uit Baku. Hier volgt haar relaas: ,,We hebben in Baku twee dagen een training gehad van 1,5 uur om de baan te verkennen. Ik was er al een paar dagen van te voren heen gegaan zodat ik kon wennen aan het klimaat en het eten. Dat was vanwege mijn diabetes 1 echt wel nodig. Het was daar gemiddeld 30 graden en ook het eten was heel anders dan we gewend waren."

SPANNEND Op dinsdag werd de cruiserfinale op 24 inch banden verreden. Ruitenga: ,,Ik had al een paar goede wedstrijden achter de rug in Nederland, zo werd ik bij de nationale voorronden tweede en met de voorronden voor het Europese kampioenschap werd ik derde. Normaliter wordt het EK voor het WK gehouden, maar omdat het daar zo warm was hebben ze het WK naar voren gehaald." Ruitenga won het goud vlak voor een andere Nederlandse, Tamar Vedder, die het zilver pakte: ,,Het was een spannende strijd en er waren flink wat meiden kort achter mij. Het was so wie so een zware dag vanwege de hoge temperaturen waardoor mijn suikerpercentage omhoog schoot. Gelukkig heb ik sinds een paar maanden een insulinepompje, waardoor het niet uit de hand liep."

20 INCH BMX Op donderdag deed ze mee aan de 20 inch BMX wedstrijd voor vrouwen vanaf 25 jaar en ouder. ,,Het verschil tussen rijden op 24 inch en 20 inch banden zit hem voornamelijk in de techniek. Op de cruiser zit je wat stabieler, maar dat maakt hem juist ook weer wat lomper tijdens het rijden. Je treft in de 20 inch klasse ook andere tegenstanders. Hier werd ik dus uiteindelijk derde, de eerste plek was voor Lieke Kluis. Over vier weken is het NK en over vijf weken het EK dat in Sarrians (Frankrijk) gehouden wordt. Ik heb me al geplaatst voor het EK en hoop daar ook weer op het podium terecht te komen."

DIABETES 1 ,,Ik ben op driejarige leeftijd begonnen met mijn grote passie, fietscross BMX en heb al vele mooie titels mogen behalen, zoals meervoudig Nederlands kampioen, derde van Europa en vierde van de Wereld. Vorig jaar november is er bij mij Diabetes type 1 geconstateerd. Hierdoor heb ik opnieuw mijn lichaam moeten leren kennen en heb ik moeten leren om te spuiten. Na een ziekenhuis opname en veel aanpassingen qua levensstijl en voeding heb ik mijn draai weer kunnen vinden. In maart kreeg ik een insulinepompje dat voor een constante hoeveelheid insuline zorgt. Mijn doelstellingen zijn niet alleen het behalen van podia, maar ik wil ook laten zien dat je met Diabetes type 1 alles kunt bereiken wat je witl! Sponsoren kan via Talentboek Crowdfunding."