• Bibliotheek Gemeente Nijkerk

Stijgende lijn in deelname activiteiten en leden bibliotheek

NIJKERK De Bibliotheek in Hoevelaken en Nijkerk hebben nog nooit zoveel activiteiten gehouden: meer dan 1.100 activiteiten. Ook het aantal bezoekers in beide vestigingen is een record: 190.000. Ook het aantal uitleningen en het aantal leden zit weer in de lift. Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de Bibliotheek over 2018.

Het aantal activiteiten van de Bibliotheek is flink toegenomen naar meer dan 1.100 bijeenkomsten. Totaal zijn daar ruim 12.000 deelnemers op af gekomen. Voorbeelden zijn het bekende Filmcafé met 840 bezoekers (28 voorstellingen) maar ook activiteiten gericht op het stimuleren van leesplezier voor de kinderen: bijna drieduizend kinderen die in aanraking komen met kinderboekenschrijvers, theatervoorstellingen en projectlessen. Ook mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden organiseert de Bibliotheek voor het onderwijs. De Roboc@r is een succes om meer te leren over techniek en programmeren.

Er zijn ook steeds meer activiteiten voor volwassenen om zichzelf beter te kunnen redden. Aandachtstrekker zijn de themamaanden over Slapen en Voeding in samenwerking met beide Gezondheidscentra. Om digitaal vaardiger te worden zijn er cursussen zoals Digisterker, Klik&Tik, Veilig op internet en het wekelijkse digitale spreekuur op dinsdagmiddag in Nijkerk door SeniorwebNijkerk.

Er vindt ook steeds meer samenwerking plaats met andere organisaties zoals de IVN en Groen&Bloei in het Groencafé. Ook de samenwerking met de Volksuniversiteit Nijkerk geeft veel nieuwe lezingen en films in de Bibliotheek. Deelnemers aan activiteiten vinden het heerlijk om er wat van op te steken, er even uit te zijn en anderen te ontmoeten en een praatje te kunnen maken.

BEZOEKERS Het aantal bezoekers van beide vestigingen is inmiddels naar recordhoogte gestegen: bijna 190.000 bezoekers. De toeloop in Nijkerk is ook mee te danken aan de samenwerking in Nijkerk met de UVV, Sigma, het Gebiedsteam Centrum en Vluchtelingenwerk. Roel Zuidhof, directeur, is blij met de stijging: ,,De openheid van het gebouw nodigt uit om zo de Bibliotheek binnen te lopen. Vanaf 's morgens vroeg is het een komen en gaan van mensen. Niet alleen voor een krantje en koffie maar ook om te studeren of om taalles te krijgen. Ook in Hoevelaken is het bezoek gestegen doordat we gelukkig de openingstijden hebben kunnen verruimen. Volgend jaar januari 2020 gaan we open in Nijkerkerveen en daar hopen we ook op veel bezoekers. Krantje, tijdschrift, praatje, studeren, koffie. Daar kom je voor in de Bibliotheek!"

UITLENINGEN Het aantal uitleningen is ook gestegen met 21% naar ruim 317.000 uitleningen, incl. e-books. Deze forse stijging heeft ook te maken met de mogelijkheid dat er na vier weken weer kan worden verlengd omdat de uitleentermijn eerder acht weken was. Het aantal uitleningen van e-books, neemt nog steeds toe, maar is in vergelijking met het totaal aantal uitleningen maar een klein deel: bijna 13.000 e-books zijn er door leden geleend. Er zijn inmiddels meer dan 20.000 e-books gratis beschikbaar voor leden van de Bibliotheek.