• Hello You viert donderdag haar vijfjarige bestaan met al hun gasten. 

    Maranke Pater

Stichting Hello You viert eerste lustrum

NIJKERK Stichting Hello You vierde donderdag haar vijfjarige bestaan. Initiatiefnemer van het eerste uur waren Anja Vedder, Hans van der Waaij en Liesbeth Kranenburg. Kranenburg is bestuurslid van de stichting: ,,Anja kwam op een dag naar de vergadering van de Lions en zei: 'ik heb een droom. Het lijkt mij zo leuk om avondjes uit voor mensen met een verstandelijke beperking te geven, met als thema ontmoeting'. Wij hebben vervolgens met z'n drieën ons best gedaan om dit handen en voeten te geven."

Maranke Pater

Belangrijk was om de verschillende zorgorganisaties in de gemeente Nijkerk te benaderen, zoals Philadelphia, Careander en 's Heerenloo. ,,We hebben verschillende gesprekken met de instellingen gehad omdat we vonden dat het instellingen-overstijgend moest worden. Het moesten activiteiten worden waar mensen met een beperking die in Nijkerk wonen of werken elkaar konden ontmoeten. Veel mensen met een verstandelijke beperking raken in een sociaal isolement omdat ze buiten hun werk en hun woongroep niemand ontmoeten waar ze mee op stap kunnen gaan."

De allereerste avond Hello You was voor de meeste 'gasten' zoals de bezoekers steevast door de stichting worden genoemd even wennen, maar meteen een succes. ,,Onze gasten waren eerst best verlegen, maar gaandeweg zag je steeds meer contacten ontstaan. In de vijf jaar dat we bestaan zijn er heel veel mooie dingen gebeurd. We hebben vrienden-en vriendinnengroepjes zien ontstaan, iets waar we ontzettend op hoopten. Het is heel gaaf om te merken dat onze gasten echt iets op sociaal vlak aan deze avonden hebben." Er zit tussen de verschillende bezoekers heel wat niveauverschil, maar dit is volgens Kranenburg geen beperking. ,,Er was een keer een avond met muziek en een meisje dat nauwelijks kon spreken en moeilijk aan de vrijwilligers kon uitleggen welk liedje ze wilde horen. Eén van onze gasten vindt het erg leuk om zich bezig te houden met de muziekinstallatie. Hij is tien minuten bij haar gaan staan en had uiteindelijk haar favoriete liedje gevonden. Wij hebben ons als vrijwilligers er bewust niet mee bemoeid."

 

Elke activiteit, of het nu een gala-avond, sportdag of een bezoekje aan een pretpark is, wordt steevast bezocht door zo'n vijftig gasten. ,,Het is een wisselende groep. Rond Sinterklaas zie je dat velen van hen vaak andere activiteiten hebben, waardoor ze moeten kiezen." De stichting had volgens Kranenburg nooit zo ver kunnen komen als ze niet zo'n grote groep vrijwilligers hadden gehad. ,,De rol van vrijwilligers is door de jaren heen ook erg veranderd. Eerst hadden we een sturende rol, maar nu onze gasten en de vrijwilligers elkaar beter kennen merk je dat de vrijwilligers beter kunnen inschatten hoe ze iemand moeten benaderen en wat onze gasten leuk vinden."

 

Het jubileum van Hello You werd donderdag in besloten kring gevierd in de Havenaer. Sponsoren en donateurs van de stichting zijn uitgenodigd voor een receptie. Voor meer informatie over de activiteiten van Hello You: www.helloyounijkerk.nl.