• Gerrit Steen

Stampvolle zaal bij documentaire over Hoevelaken

HOEVELAKEN In een stampvolle zaal van Dorpshuis De Stuw genoten op vrijdagavond 18 november meer dan 300 mensen van de films die de Stichting Historisch Hoeflake vertoonde over Hoevelaken uit het verleden en van de film die Olaf Koelewijn uit Nijkerk vorig jaar heeft gemaakt over het leven in Hoevelaken anno nu.

Gerrit Steen

De films werden vertoond in het kader van de jaarlijkse najaarsbijeenkomst van de Stichting Historisch Hoeflaken. De documentaire die Olaf Koelewijn uit Nijkerk in opdracht van Historisch Hoeflake onlangs heeft afgerond over het leven in Hoevelaken anno nu geeft een beeld van de activiteiten samengevat in één dag: van 's morgens (heel) vroeg tot 's avonds laat. Veel Hoevelakers hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de documentaire. Eén van hen is Harmen Siezen, die de verbindende teksten heeft ingesproken.

HERKENNING De beelden gaven veel aah's en ooh's als teken van herkenning. Met de documentaire wil Historisch Hoeflake voldoen aan haar doelstelling om de plaatselijke bevolking bewust te maken van de historie en de eigen identiteit van het dorp Hoevelaken. Anders gezegd: vastleggen hoe er in deze tijd in het dorp wordt geleefd. In de toekomst zal daar dan wellicht met net zo veel interesse en soms ook met verbazing naar worden gekeken als nu gebeurde tijdens de filmavonden op vrijdag 18 november.

Er werden namelijk ook mooie, gedenkwaardige films vertoond van Peter de Kruijff van Dikkertje Dap uit 1978, de intocht van Sinterklaas in datzelfde jaar, de optocht ter gelegenheid van Koninginnedag in1979, de Slipjacht in 1981 en de Wielerronde van Hoevelaken in 1983. Ook waren er opnamen van anderen te zien, bijvoorbeeld van een optocht op Koninginnedag in 1982 en van het 850-jarig bestaan van Hoevelaken in 1982.

DVD Een dvd met de documentaire 'Het dagelijks leven van Hoevelaken anno 2015' was op de premièreavond te koop. 'Vrienden van Historisch Hoevelaken' (tot 1 januari 2016 'Donateurs' genoemd) kunnen deze kopen voor 2,50 euro en niet-Vrienden voor 5 euro per stuk. Meer informatie over de mogelijkheden om in het bezit te komen van de dvd, zijn te vinden op de website www.historischhoevelaken.nl.