• gemeente nijkerk

Stadhuis Kerkplein scoort

NIJKERK De gemeenteraad moet de knoop doorhakken, maar veel Nijkerkers kiezen voor het Kerkplein als nieuwe locatie voor het Huis van de Stad.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de reacties tijdens een voorlichtingsavond van de gemeente over het Huis van de Stad. Naast het stadhuis wordt hierin duizend vierkante meter gereserveerd voor maatschappelijke partners van de gemeente. De Werkgroep Binnenstad heeft al eerder laten weten veel te zien in het Kerkplein als locatie voor het Huis van de Stad. Dit mede vanwege de wens om een echt kerkplein aan te leggen voor de Grote Kerk.

Het Huis van de Stad moet dan deels komen op de plek van de voormalige Jumbo. Eén van de winstpunten is dat het toekomstige plein dan autovrij kan worden door de aanleg van een tunnel in de Torenstraat. Verder wordt gedacht aan kleinschalige bebouwing als pleinwand tegenover de kerk. De entree van het Huis van de Stad of de raadzaal moet terugkeren in het gevelbeeld. Voor parkeren wordt gedacht aan de bouw van een parkeergarage. De huidige parkeerplaatsen in deze omgeving komen dan te vervallen.

Er zijn ook alternatieven voor de eventuele bouw van een stadhuis op het toekomstige kerkplein. Gedacht kan worden aan woningbouw met de mogelijkheid voor een winkeltje of praktijkruimte aan huis. Het parkeren moet dan wel zo min mogelijk plaatsvinden aan de zijde van de Torenstraat om een prettig en levendig verblijfsgebied te creëren.

Het is één van de vier opties die zijn onderzocht. Daarbij is ook nieuwbouw van het Huis van de Stad in de Havenkom betrokken. Dit kan eventueel in combinatie met woningbouw. Voorwaarde is dat het geheel een architectonisch hoofdstandje wordt om het toekomstige Huis van de Stad meer bij de binnenstad te betrekken. De gehele Havenkom moet worden ontwikkeld in samenhang met de binnenstad. De entree en de raadzaal komen dan aan de Arkervaart.

 

LIGPLAATSEN Verde moet onderzoek aantonen of er langs de Arkervaart aanlegplaatsen voor schepen kunnen komen. Voor auto's moet het nieuwe Huis van de Stad alleen bereikbaar zijn vanaf de zijde van de Arkervaart. Dat heeft ook alles te maken met de wens om het parkeerterrein naast het huidige stadhuis om te vormen tot een multifunctionele ruimte. De nieuwbouw kan eventueel op de plek van de huidige dependance komen.

In andere plannen is deze locatie ook genoemd als de ideale plek voor de komst van een Huis van de Smaak, waar melkproducten kunnen worden geproefd. Naast de nieuwbouw zijn er nog twee opties voor renovatie van het bestaande stadhuis. Daarin heeft de gemeente zelf dan wel minder ruimte nodig dan de huidige 2.350 vierkante meter.

BUDGET De raadsleden worden binnenkort afzonderlijk geïnformeerd over de mogelijkheden. Dan ook moet bekend zijn welke plannen passen binnen het budget dat de gemeente beschikbaar heeft voor het Huis van de Stad. Na de zomer wordt dan eerst een keuze gemaakt waar het Huis van de Stad moet komen. Vervolgens zijn nieuwe onderzoeken nodig. In 2020 moet het Huis van de Stad gereed zijn.