• Archief BDU Media

'Snelheidsverhoging A28 remt verbetering lokale luchtkwaliteit'

NIJKERK ,,De inspanningen van de gemeenten voor een klimaatneutrale regio Noord-Veluwe leiden tot een verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Deze positieve ontwikkeling wordt echter geremd door de verhoogde maximumsnelheid op A28 naar 130 kilometer per uur", schrijft Regio Noord-Veluwe (RNV) namens de samenwerkende gemeenten als reactie op een onlangs gepubliceerd rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uit het rapport van het RIVM blijkt dat de lokale luchtkwaliteit langs vijf procent van de 130-wegen is verslechterd. Ook op diverse plekken langs de A28 is de luchtkwaliteit verslechterd. Toch behoort het wegvak van de A28 op de Noord-Veluwe in het rapport niet tot de categorie waar de luchtkwaliteit is verslechterd. Dit komt volgens de RNV doordat de algemene luchtkwaliteit in het gebied is verbeterd.

De extra vervuiling door de snelheidsverhoging valt weg tegen de verbeterde luchtkwaliteit. ,,Die verbeterde luchtkwaliteit is onder andere te danken aan de inspanningen van de gemeenten voor een klimaatneutrale regio Noord-Veluwe. De gemeenten stimuleren bedrijven om schoner te produceren en automobilisten op schonere brandstoffen te laten rijden (elektrisch en groen gas)."