• Dennis en Corin van den Hoogen proosten op het succes van het Smaakfestival.

    Maranke Pater

'Smaak Festival Nijkerk komt terug'

NIJKERK De champagne mocht ontkurkt worden: Voor Dennis en Corin van den Hoogen, organisatoren van het Smaak Festival Nijkerk viel in het weekend van 30 maart alles op haar plek. Het Smaakestival werd buitengewoon goed ontvangen door inwoners en ondernemers in de stad.

Maranke Pater

Beiden zijn er zeker in geslaagd om dankzij de gemeente Nijkerk en de stichting Lekker Nijkerk op het parkeerterrein naast het gemeentehuis een compleet festivalterrein op te zetten. Dennis: ,,Op het terrein zelf hoefden we alleen de betonnen bloembakken te verschuiven om alles zo optimaal mogelijk neer te zetten. We hadden een compleet rooster gemaakt voor aan- en afrijdtijden van vrachtwagens. Het was een enorme operatie”

ONDERNEMERS Op vrijdagavond 29 maart was het eerst de beurt aan ondernemers en sponsoren van het festival. Dennis: ,,Er waren ruim tweehonderd ondernemers. We hadden een grote tent neergezet voor het geval het zou gaan regenen, maar niemand bleef in de tent staan. Samen met verschillende artiesten hebben we een mooie netwerkbijeenkomst neer kunnen zetten. Voor onze sponsoren was het een moment om sfeer te proeven op het Smaak Festival. Ze mochten achter de schermen kijken en kregen een sneak preview op wat komen ging.”

DRUK Het Smaak Festival is een boost geweest voor de ondernemers in de stad. Corin: ,,We hebben geluiden gehoord dat het ook in de stad hartstikke druk was. Na de afsluiting van het festival gingen veel bezoekers nog de binnenstad in. Met het Smaak Festival wilden we Nijkerk op de kaart zetten en we denken dat dat heel goed is gelukt. Toen wij ‘s middags tussen 16.00 uur en 17.00 uur even dicht moesten voor de ombouw is de groep bezoekers de stad in getrokken om later weer terug te komen.”

Ongeveer 20 procent van de bezoekers kwam van buiten Nijkerk. Corin: ,,Aan het begin stond er vooral veel jeugd op het podium die speciaal voor Maan kwam. Ze heeft fans door het hele land zitten.” Ook de avond werd druk bezocht. ,,Onze standhouders waren zeer tevreden met de opkomst”,aldus Dennis. Artiesten hadden bewondering voor de gemêleerde opkomst. Van jong tot oud stond te swingen op muziek van Maan, Barry Paf, het Feestteam en The Euros. Dennis: De mix was gewoon perfect. Artiesten genoten ervan dat vooraan bij het podium een jongetje van tien stond terwijl zijn opa en oma op de achtergrond ook mee stonden te dansen. Het moest voor jong en oud leuk zijn en daar zijn we zeker in geslaagd.”

VOORUITKIJKEN Vooruitblikken op 2020 doet het tweetal nu al. Dennis: ,,Het Smaak Festival Nijkerk komt volgend jaar weer terug. Misschien doen we het dan wel een paar maanden later. We hadden de mazzel dat het super goed weer was, maar het weer is wel een factor die mensen doet beslissen of ze komen of niet. Als het warm is en het regent een beetje is dat niet zo erg, maar onder de 20 graden maakt dat mensen liever thuis blijven.” Ook de foodstands komen dan weer terug. ,,We willen eenzelfde concept neerzetten. Misschien dat we iets uitbreiden in de foodstands, maar wat er stond was gevarieerd en bezoekers waardeerden de gerechtjes. Mogelijk vullen we wel de avonden anders in. Zo zouden we op de vrijdagavond in plaats van een netwerkevent ook een thema-avond kunnen organiseren.”

Bekijk meer foto's en een video van het eerste Smaak Festival Nijkerk in ons foto-album.