• Rijkswaterstaat

Sloop huizen Nijkerkerstraat voor nieuwe knooppunt Hoevelaken

NIJKERK De woningen en gebouwen aan de Nijkerkerstraat 41 en 45 in Hoevelaken moeten wijken voor het nieuwe knooppunt Hoevelaken. Dat staat in de plannen die de komende vijf weken ter inzage liggen. Rijkswaterstaat is aan het onderhandelen met de eigenaren om de complexen te kopen en vervolgens te slopen. Lukt dat niet dan zal uiteindelijk een onteigeningsprocedure worden ingezet. Ook aan de Amersfoortse kant van de Nijkerkerstraat worden woningen opgekocht. Onder andere de percelen met de huisnummers 25 en 35.

In 2025 ligt er een vierbaans snelweg tussen Baarn en Barneveld. Het klaverblad Hoevelaken is dan veranderd in een ruime kom met brede toegangswegen, waardoor de files drastisch zullen afnemen. De aansluiting Hoevelaken is straks weer voor verkeer vanuit en naar alle richtingen beschikbaar. Nu is de afrit Hoevelaken sinds 2013 afgesloten voor verkeer vanuit de richting Amsterdam (A1) en Zwolle (A28).

De overheid heeft er 774 miljoen euro voor gereserveerd. De komende vijf weken ligt het draaiboek van 50.000 pagina's ter inzage. Ook zijn er de deze maand informatieavonden in Hooglanderveen, Hoevelaken, Nijkerk en Hoogland.

De hele administratieve procedure zal ruim twee jaar in beslag nemen, niet eerder dan in 2021 wordt daadwerkelijk aan de weg gewerkt. Een ruimer knooppunt betekent ook dat de brandstofstations Middelaar en Uilengoor aan de A1 tussen Barneveld en Amersfoort compleet verplaatst moeten worden.

Het viaduct Bunschoterweg wordt vervangen. Het nieuwe viaduct krijgt 2 rijstroken en 2 fietsstroken. Ook wordt rekening gehouden met een eventuele toekomstige verbreding van de A28 van 3 naar 4 rijstroken.