Slipjacht Nijkerk op stapel

Gerrit Steen

NIJKERK Voor paardenliefhebbers is er voor het komende weekend goed nieuws, zaterdag 28 maart staat het jaarlijkse spektakel van de Slipjacht van Nijkerk weer op het programma, volgens kenners één van de mooiste slipjachten van ons land.

In navolging van de Slipjacht van Hoevelaken zijn dit weekend de landerijen tussen Nijkerk en Putten het toneel van galopperende paarden, fraai geklede ruiters en amazones, schallende jachthoorns en spoorzoekende jachthonden. Het is voor de 23e keer dat de Slipjacht Nijkerk verreden zal worden.

SALENTEIN Het jachtcomité Nijkerk bestaande uit Madeleine van der Wyck , John van de veen, Teun van Es, Gert Lozeman, Wim den Hartogh en Liesbeth Mekkering hebben weer een mooi traject uitgezet wat dankzij de toestemming van vele landeigenaren een mooi spektakel kan bieden. Het vertrek is net zoals de afgelopen jaren vanaf de Salentein om 14.00 uur en zal ook weer eindigen rond 16.30 uur bij de haag van Salentein. Dit is voor veel toeschouwers tevens het hoogtepunt van de jacht, het springen van de ruiters over de hoge haag is altijd een fantastisch gezicht.

SAMENWERKING Liesbeth Mekkering: ,,De Slipjacht Nijkerk is ruim 20 jaar geleden ontstaan door eendrachtige samenwerking van Henk Hazeleger, Dick Mekkering, Gerrit Lozeman en Willem den Hartogh. In het begin was vooral het contact leggen en onderhouden met de boeren heel belangrijk, de jacht ging immers over hun grondgebied en zij moesten deze ter beschikking stellen. Als jacht comité zijn we verantwoordelijk voor de vergunningen en zorgen ervoor dat namens de KNJV (Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging) alles tot in de puntjes geregeld is."

KNVJ De vereniging heeft ongeveer 80 actief paardrijdende leden, in totaal zijn er ongeveer 150 mensen lid. Liesbeth Mekkering: ,,Ze komen uit heel Nederland. Een aantal jaren geleden was de Nijkerkse Slipjacht één van de zwaarste jachten. In Vorden, Markelo en Hemelum worden nu ook zeer pittige KNJV-jachten gehouden. De jacht van Nijkerk is wel een zeer gevarieerde, het parcours werd indertijd vaak door KNVJ-leden als oefenterrein gebruikt voor de Military van Boekelo, het grootste en zwaarste paardenevenement van Nederland."

foto Het springen over de heg bij de Salentein is voor ruiter en toeschouwer een hoogtepunt.