• Nijkerkse Sleepbootdagen 2017.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Sleepbootdagen in teken van jubilea

NIJKERK De dertiende editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen vindt plaats op zaterdag 1 september, van 11.00 tot 17.00 uur. Ruim veertig sleepboten, behorend tot het varend erfgoed, zijn present. De Sleepbootdagen staan in het teken van jubilea.

Belinda van der Horst

Het Zeemanskoor Nijkerk bestaat vijf jaar en organiseert deze dag van 12.00 tot 17.00 uur een Shantyfestival. Er treden acht koren op vier podia in het centrum op. Daarnaast is Gerard van den Tweel, sponsor van de Sleepbootdagen, vijftig jaar ondernemer en bestaat vereniging De MotorSleepboot (VDMS), waar vrijwel alle schippers lid van zijn, vijfentwintig jaar.

De organisatie wil deze jubilea niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Burgemeester Gerard Renkema, Gerard van den Tweel en Chris Nieuwpoort, voorzitter Vereniging De MotorSleepboot (VDMS), nemen om 10.30 uur in opduwers de vlootschouw af. Om 11.00 uur houden ze een toespraak en verrichten ze de opening op de sleepboot Magda.

WATERPRET Op de Sleepbootdagen is van alles te doen en te beleven. De brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk geeft demonstraties en zorgt voor waterpret. De Vaargroep Flevoland staat er met een bassin met bestuurbare scheepsmodellen en KotterVerhuurRandmeren verzorgt rondvaartjes. De Oldtimer Club Nijkerk neemt een collectie oldtimers mee en Rob en Henny Wagenaar laten hun stationaire motoren draaien. John van Midden, smid bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geeft een demonstratie. Er is muziek en dans van de kapel van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk. Kinderen kunnen zich laten schminken bij Fraai en Franje. Er is een reuzensjoelbak en voor kinderen zijn er kleurplaten van sleepboten.

Kunstenaars Jos Schoonderbeek, Jaap Venema, Marian Monincx en Hennie de Vries-Goudsblom leggen een sleepboot op het witte doek vast. Als goed doel is 'Geef om Zwerfhonden' aanwezig met een kraam en een persoon in een hondenpak. De Challenge Nijkerk passeert tussen 14.30 en 15.00 uur de havenkom. De deelnemers hebben er dan zes dagen wandelen opzitten. Bij het RijksVaartuig 29, een voormalig sleep- en bergingsvaartuig van de Genie, kan het publiek een kijkje nemen en men kan het gewicht raden van een reuzenkrentenbrood. Op 31 augustus treedt Popkoor Just Fun op van 20.00 tot 21.30 uur. Bokkers Catering zorgt ervoor dat de inwendige mens niets tekort komt. Voor de Havenmarkt kunnen bedrijven, verenigingen, organisaties of particulieren een kraam boeken bij: Frits Events, tel. 033-2580598, e-mail: info@fritsevents.nl of www.fritsevents.nl

De Nijkerkse Sleepbootdagen worden mogelijk gemaakt dankzij de financiële en materiele ondersteuning van sponsoren en de gemeente Nijkerk. Meer info: mobiel 06-24507349, www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl