• Huisarts Debora Smits overhandigt Toos Righarts het eerste exemplaar.

    Gerrit Steen

Signaleringskaart Ouderen moethulpverleners helpen

HOEVELAKEN De secretaris van de Hulpdienst Hoevelaken, Toos Righarts, heeft uit handen van huisarts Debora Smits het eerste exemplaar uitgereikt gekregen van de Signaleringskaart Ouderen. Het zorgen voor kwetsbare ouderen begint bij het signaleren waar hulp nodig is. Bij welke oudere moet men zich zorgen maken en bij welke niet? Om te helpen signaleren heeft Debora Smits-de Vries (van huisartsenpraktijk De Ronde Tafel) samen met 'Huisartsen Eemland' een signaleringskaart gemaakt waar onder meer de medewerkers van Hulpdienst Hoevelaken gebruik van kunnen maken.

Gerrit Steen

In de afgelopen jaren hebben verschillende organisaties en inwoners van Hoevelaken zich sterk gemaakt voor hun kwetsbare ouderen in het programma 'Dementie-vriendelijk Hoevelaken'. Daarnaast maken de huisartsen zich sterk voor kwetsbare ouderen door samen te werken met onder andere het gebiedsteam, thuiszorgteams en specialisten ouderengeneeskunde. Dit is ingebed in het ouderenzorgprogramma van Huisartsen Eemland (HE). Het doel van deze samenwerking is dat Hoevelakers zo plezierig, veilig en gezond mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Debora Smits heeft, als kaderarts ouderengeneeskunde, een coördinerende functie bij de HE in het ouderenzorgprogramma.

JUISTE HULP Maar wie is die kwetsbare oudere en hoe vind je die? Smits: ,,Er is niet één definitie van kwetsbaarheid. Het is vaak een combinatie van verschillende problemen die zowel lichamelijk, geestelijk als op het sociale vlak kunnen liggen. Als voorbeeld een hoogbejaarde mevrouw met meerdere chronische aandoeningen die zichzelf nog maar net kan verzorgen en de deur niet meer uit kan door haar slechte mobiliteit. Als de partner niet meer leeft, dan kan vereenzaming een gevolg zijn. De signaleringskaart geeft aan niet-zorgverleners, zoals familie, buurtbewoners en vrijwilligersorganisaties, een duidelijk overzicht van zorgelijke signalen waarbij nadere ondersteuning of onderzoek wenselijk is. Op de kaart wordt tevens een aantal zorgprofessionals in Hoevelaken vermeld. Hiermee hopen we dat mensen sneller de weg naar de juiste hulp kunnen vinden.''

HULPDIENST De Hulpdienst Hoevelaken is een vrijwilligersorganisatie die hulp kan bieden aan inwoners. Zij helpen met name bij mensen die bij professionele hulporganisaties (nog) niet beeld zijn. De vrijwilligers kunnen verschillende klusjes doen in huis of de tuin. Ze bieden gezelschap of gaan met mensen mee naar het ziekenhuis. De vrijwilligers kunnen dan ook bepaalde veranderingen aan mensen merken. Bij signalering hiervan wordt dit aan de coördinator gemeld, die ermee aan de slag gaat. De signaleringskaart is voor hen heel bruikbaar om het 'gevoel van zorg' te vertalen naar 'signaal'. De kaart kan ook aan de inwoner of familie worden overhandigd, zodat deze weer gebruik kan maken van het overzicht met hulpverleners. De Hulpdienst heeft veel vrijwilligers, maar extra hulp is welkom. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met het bestuur (zie website Hulpdienst).