• Wineke Onstwedder

Scholieren Corlaer College 'Beste Nieuwkomer' NK debatteren

NIJKERK Bijna tachtig scholen kwamen vrijdag en zaterdag in actie op de voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder het Corlaer College uit Nijkerk. De scholierdebaters deden voor het eerst mee en wonnen met het behalen van de 28e plek de prijs voor 'Beste Nieuwkomer'.

Helaas zijn Caroline, Mick, Sam, Janet, Puck en Sterre dit jaar niet door naar de grote finale op 20 januari, maar de jury was erg onder de indruk van hun debatkunsten en hoopt het Corlaer College volgend jaar weer terug te zien.

DEBAT Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

FORMULE Het is het twintigste jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de finale.