Scheurkalender vol verhalen over Nijkerk en Nijkerkerveen

NIJKERK Maranke Pater, schrijfster van de boeken 'Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen' en 'Sport en Ontspanning in Nijkerk en Nijkerkerveen' heeft de eerste Nijkerkse scheurkalender uitgebracht met de titel 'Dit is Nijkerk' in opdracht van Jumbo Veltink.

 

De kalender gaat over Nijkerk als gemeenschap, het geeft een interessant beeld in 365 dagen van de Gelderse stad. Maranke Pater: ,,Ik ben zelf freelance journaliste voor diverse lokale en regionale kranten en heb in de jaren dat ik actief ben geweest zoveel materiaal verzameld over de stad en haar inwoners dat ik bedacht dat het misschien leuk zou zijn om kleine verhaaltjes en foto's te publiceren over Nijkerk als stad. Dan is een scheurkalender daar een heel mooi middel voor." In het afgelopen jaar is ze aan de slag gegaan met het speuren in privé-archieven, maar ze kreeg eveneens hulp vanuit diverse hoeken. ,,Ik heb ontzettend veel inzendingen binnen gekregen van Nijkerkers zelf. Iedereen heeft erg leuk meegedaan. Ik kreeg berichten via de mail en facebook binnen met foto's en anekdotes die ik kon gebruiken."  Een trouwe aanleveraar was bijvoorbeeld de Nijkerkse Cindy Schipper die tekeningen heeft aangeleverd in Street-Art stijl van de stad. ,,Ik heb tientallen foto's gekregen van Henk Potze, een amateur-fotograaf. Maar ook de andere Nijkerkse en Nijkerkerveense fotografen hebben mooie foto's toegestuurd van 'hun' nieuwsfoto."

 

NIEKARKS 'Dit is Nijkerk' is een kalender geworden vol leuke weetjes en feitjes over de stad, interviews met Bekende Nijkerkers, zinspelingen in het Nijkerks dialect en nog veel meer. ,,We hebben diverse leuke 'tegeltjes' met een spreuk in het Niekarks, maar ook woordzoekers. En om de maand een culinaire recept van de Dolle Joncker  en tips voor het maken van echte authentieke Niekarkse gerechten zoals Melkmoes en Karnemelkse Stip. Maar er zitten ook veel verhalen en foto's van de tijd van nu in."   Op de voorkant prijkt de bekende 'Jezus van Nijkerk', de Sleepbootdagen, de fontein op de Frieswijkstraat en een vogel in de polder Arkemheen die gymnastiekoefeningen doet. ,,We hebben hele bijzondere en unieke inzendingen gekregen en ik heb ook genoten van de grappige inzendingen. Maar we hebben ook verhalen die een diepe indruk hebben achtergelaten in de kalender rondom bijzondere dagen zoals 4 mei." Ook Nijkerkerveen ontbreekt niet met foto's van onder andere de Uutkiekdag en het Carbidschieten in het Veen.

 

Voor volgend jaar hoopt Pater opnieuw een scheurkalender te kunnen maken. ,,Ik hou mijn ogen en oren open voor mooie verhalen en foto's uit de oude doos of van nu. We wonen immers in een prachtige stad vol prachtige verhalen en leuke initiatieven."

 

De Nijkerkse Scheurkalender is te verkrijgen bij Jumbo Veltink aan het Molenplein in Nijkerk voor € 12,50. Wie de kalender in een grotere oplage wil bestellen kan hiervoor contact opnemen met eigenaar Rob Veltink.