• Santa & Friends maken hun eerste opwachting op de kerstmarkt in Nijkerk op 9 december.

    Eigen foto

Santa and Friends maakt eerste opwachting op de kerstmarkt

NIJKERK De Goede Sint Nijkerk is al negentien jaar het alter ego van Mark Hannessen. Hij zet zich met hart en ziel in om kinderen en volwassenen een onvergetelijk sinterklaasfeest te bezorgen. Hannessen heeft dan ook lang moeten wikken en wegen toen zijn klantenkring vroeg of hij ook voor kerstman wil spelen. Met hetzelfde perfectionisme als De Goede Sint Nijkerk heeft Hannessen het concept Santa & Friends opgezet.

Belinda van der Horst

,,Sinterklaas speel ik niet, ik bén Sinterklaas", benadrukt Hannessen. ,,Mijn passie ligt bij Sinterklaas. Ik vind het leuk om kinderen en volwassenen te entertainen, zoals ze het sinterklaasfeest graag zien. Ik heb de boot dan ook afgehouden toen ik een half jaar geleden de vraag kreeg om voor Kerstman te spelen. Als Sinterklaas zetten mijn team en ik behoorlijk wat neer."

Hannessen besloot om het nieuwe avontuur als Kerstman toch aan te gaan om diverse redenen. ,,Vanaf de landelijke intocht van Sinterklaas zijn mijn team en ik drie weken intensief aan het werk. Al die tijd delen we lief en leed. Na 5 december is alles abrupt afgelopen." Dan vallen ze in het spreekwoordelijke gat.

TEAM ,,In Nijkerk is geen organisatie die zich professioneel met de Kerstman bezighoudt. Ik heb aan mijn team voorgelegd of ze hieraan mee willen werken. Kerst heeft een andere insteek dan het sinterklaasfeest. Iedereen verwacht iets van Sinterklaas en het is commerciëler geworden. Kerst is neutraler en het is een feest voor iedereen", zegt Hannessen.

 

CONCEPT Hij bedacht het concept Santa & Friends. ,,Als Kerstman krijg ik medewerking van gewaardeerde vrienden en familieleden. Ik ben overrompeld door de vraag en aandacht die ik als Kerstman krijg. Ik ben me ervan bewust dat Santa & Friends meelift op het succes van De Goede Sint Nijkerk."

Voor Hannessen geen kostuum en baard voor de Kerstman uit de feestwinkel, maar een op maat gemaakt kostuum en haarwerk. Hij heeft er goed over nagedacht hoe hij de Kerstman gestalte zal geven. ,,Als Kerstman kan ik wat gemoedelijker en losser zijn dan Sinterklaas, die een statige verschijning is. Voor mij geen standaarduitspraak als 'Ho, ho, Merry Christmas'. Ik wil een toegankelijke en geloofwaardige Kerstman zijn en geen verkleed figuur."

Zijn eerste opwachting als Kerstman is op zaterdag 9 december op de kerstmarkt in Nijkerk. Het gevolg bestaat uit kleine kersthulpjes, kerstdames en mascotte Frosty. De pietenband van De Goede Sint Nijkerk, De Voortzetters uit Voorthuizen, is getransformeerd tot kerstband. Indien gewenst komt Santa met een arrenslee getrokken door twee paarden. ,,Voor mij is het ook afwachten hoe het als Kerstman gaat. Ik hoop de verwachting van jong en oud waar te kunnen maken", besluit Hannessen.

BEZOEK Santa & Friends zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 december in winkelcentrum Paasbos; op zaterdag 23 december in winkelcentrum Oosterpoort en dan brengen ze een bezoek aan zieke kinderen in ziekenhuis Meander in Amersfoort.

Meer informatie op Facebook: Santa & Friends of e-mail: info@feest-compleet.nl.