• Maranke Pater

Salsaparty in Koetshuis: 'Maakt niet uit of je kunt dansen'

NIJKERK Acht jaar lang hield Jan Blom van de stichting Salsa es la Vida de Caribbean Night op het Plein. Het 15-jarige jubileum van de stichting wordt dit jaar echter aanstaande zaterdag gevierd in het Koetshuis.

Maranke Pater

 

Feesten als het Oldtimerevenement, de Sleepbootdagen en de Caribbean Night: ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit Nijkerk en moeten volgens Blom gekoesterd worden. ,,Voor een minimaal bedrag aan inkomsten voor de stichting organiseerde ik ieder jaar weer op het Plein tijdens de Zomerfeestweek de Salsaparty, een evenement waar honderden mensen van buiten op af kwamen. Omdat de organisatie van de Zomerfeestweek dit keer voor een andere invulling van de laatste dag van de feestweek koos, was ik genoodzaakt uit te wijken, want de mensen verwachten ieder jaar dit feest."

 

TROPISCH Het Koetshuis en de buitenruimte wordt zaterdag volledig in tropische sferen gebracht. ,,Wij promoten en stimuleren muziek en dans uit het Caribische gebied, Afrika en Zuid-Amerika. Wie de Salsafeesten van Salsa Domingo kent in de Beachclub Zeewolde weet dat we altijd flink uitpakken. We hangen vlaggen op van diverse landen waar muziek en dansen een groot goed is. Bij voldoende animo zullen we meer themafeesten gaan organiseren in het Koetshuis." Van Salsa tot Merengue, van Cubaanse, Surinaamse tot Antilliaanse muziek: het zal te horen zijn op de Caribbean Night. ,,De feesten van Salsa es la Vida kenmerken zich door het multiculturele karakter. Er komen tussen de 15 en 25 verschillende culturen binnen tijdens de Salsa Party. Ik heb 42 vrijwilligers die ook allemaal een multiculturele achtergrond hebben." Wie naar het feest komt, wordt over het algemeen direct opgenomen in de groep dansende mensen. ,,Het maakt niet uit of je super goed kunt dansen, gaandeweg leer je. We hebben ook reggaemuziek en de ervaring leert dat mensen daar losjes op dansen. Er zijn verschillende soorten muziek en verschillende soorten dansstijlen."

 

INSPIREREND Tijdens de Caribbean Night zal de Latinband 2-Remember optreden, dezelfde band als die vorig jaar op het Plein stond. Er zijn optredens van de live Kizomba zanger Ary Fortes en de Latin-DJ Gilly. ,,Ik wilde het 15-jarige bestaan van Salsa es la Vida vieren met een avond vol  opzwepende, inspirerende muziek uit het Caraïbische gebied, Zuid Amerika en Afrika." In september houdt Blom weer diverse introductiecursussen in Salsa. Merengue, Bachata en Kizomba. ,,We worden door de Nijkerkse middenstand omarmd. Op 26 augustus vieren we samen met ijssalon Coava een tropisch feestje. Wij geven tussen 15.00 uur en 18.00 uur een workshop Salsa, Merengue en Kizombadansen, terwijl bezoekers allerlei tropische ijsjes kunnen proeven."

 

De Caribbean Night zal van 21.00 uur tot 2.00 uur gehouden worden. De entree kost 10 euro. Voor meer informatie: www.salsaeslavida.nl.