• Wijnand Kooijmans

Ruzie Kantemarsweg escaleert

HOEVELAKEN Binnen de gemeente Nijkerk wordt hard gewerkt aan de oplossing voor een slepend conflict tussen de bewoners van een woning aan de Kantemarsweg en jongeren uit Hoevelaken. Hiervoor worden zowel het gebiedsteam, de jeugd- en jongerenwerker en politie ingezet. Het conflict escaleerde recent toen de bewoner met een klauwhamer en een bats jongeren achterna zat en daarbij ook jongerencentrum Blits in rende. ,,Ik was ten einde raad", zo zegt de betrokken Hoevelaker.

Wijnand Kooijmans

 

Wethouder Nadya Aboyaakoub is persoonlijk nog niet op de hoogte van het conflict wanneer zij daarmee wordt geconfronteerd. De alarmbellen rinkelen wel direct bij haar en onmiddellijk informeert ze bij het ambtelijk apparaat of men daar op de hoogte is van de hoed en de rand. Het antwoord in haar richting komt verbazend snel. Binnen de kortste keren wordt ze volledig geïnformeerd. In het totale verhaal is inmiddels ook justitie betrokken en dat maakt dat de politie niet op de zaak kan ingaan.

De inwoner van Hoevelaken voelt zich door niemand gehoord of begrepen. Dat vindt de wethouder verontrustend. Ze is dan ook blij te kunnen melden dat de jeugd- en jongerenwerker van Blits met de jongeren die daar komen in gesprek gaat over het conflict. Daarnaast houdt de politie een extra oogje in het zeil en wordt mogelijk zelfs in de omgeving een mobiele camera geplaatst. De oorzaak van het conflict is onduidelijk. De mannelijke bewoner kan zich geen reden indenken. Of het moet de hond Sammy zijn die eind 2014 ziek werd. Kort daarna begonnen ook de pesterijen en werden hij en zijn vrouw nageroepen door jeugd op straat. Zij is de heks, hij de tovenaar.

,,Mijn vrouw kan daar beter mee omgaan dan ik", zo zegt de Hoevelaker. ,,'Schelden doet geen zeer', is haar houding." Sammy had pijn en dat was bij het uitlaten weleens hoorbaar. Zo erg dat zelfs de dierenpolitie op een gegeven moment een inval deed in de woning aan de Kantemarsweg. De bewoner kon echter feilloos uitleggen wat er aan de hand was. ,,Wij zijn gek met het dier, het gaat nu gelukkig wat beter, maar we hebben wel vijftien- tot zestienhonderd euro aan kosten aan de dierenarts betaald."

Naast de pesterijen worden regelmatig voorwerpen tegen het raam van de woning aan de Kantemarsweg gegooid. ,,Het is dat ik dubbel glas heb, anders was de ruit al lang aan diggelen geweest." Het gaat om de meest uiteenlopende spullen, zoals koekjes, appels maar ook blikjes aardappelpuree. Vaak gekocht bij de AH die dicht bij zijn woning staat. ,,Op de bewakingscamera's in de winkel staan jongeren met producten die even later door hen tegen ons raam zijn gegooid. De bewoner weet te vertellen dat de wijkagente inmiddels naar de beelden heeft geïnformeerd. Het escaleerde recent toen de deur van de woning aan de Kantemarsweg werd ingetrapt door jongeren. ,,Ik ben toen door het lint gegaan", zo bekent de bewoner. ,,Het zit mij enorm hoog, ik kan het allemaal niet meer verwerken."

De spullen waarmee tegen het raam wordt gegooid worden veelal gekocht bij de naastgelegen AH.