• Om Nijkerk 'Hartveilig' te maken zijn zo'n zeventig AED-apparaten nodig.

    Archief BDUmedia

Ruim 70 AED's nodig voor de gemeente Nijkerk

NIJKERK  Er is een schreeuwend tekort aan AED-kasten in Nijkerk en daarom zagen Harrie Smorenburg en Rietha Dasselaar zich genoodzaakt om een AED stichting in het leven te roepen.

Maranke Pater

Als elke seconde telt is het heel prettig als een burgerhulpverlener snel over een AED-apparaat kan beschikken. Er hangen diverse kasten op openbare plaatsen in de gemeente, maar volgens Dasselaar en Smorenburg zijn er te weinig hulpapparaten beschikbaar in de wijken zelf.

Dasselaar: ,,In ons werkgebied van de gemeente Nijkerk willen we op strategische plekken, met een goede verdeling over de wijken, AED's plaatsen die 24 uur per dag bereikbaar zijn. De stichting bestaat uit een zestal mensen uit Nijkerk en Hoevelaken, die allemaal wat met hulpverlening en reanimatie te maken hebben."

REANIMATIE ,,In veel gemeenten in Nederland is er een dergelijk particulier initiatief ontstaan, nu het de professionele hulpverlening in de vorm van ambulance, huisartsen en first responders niet lukt om binnen een aantal minuten bij een slachtoffer met een hartstilstand te zijn. In het hele land wordt in de eerste minuten na een hartstilstand al in 70 procent van de gevallen reanimatie opgestart door mensen die dat kunnen. Dat is lang voor de officiële hulpverlening aankomt." De stichting wil in een straal van 300 meter goed bereikbare AED's, die ook in nacht en weekend ingezet kunnen worden. De stichting streeft naar een systeem waarbij de apparaten onderhouden worden en ze wijst op het belang van veel goed opgeleide hulpverleners. Dasselaar: ,,We hopen dat we er in de loop van een aantal maanden nog meer op kunnen hangen en zo heel Nijkerk en Hoevelaken Hartveilig kunnen maken.Daarvoor zijn zo'n 70 apparaten om te kunnen defibrilleren nodig."

 

OPFRISCURSUS Burgerhulpverleners blijken onmisbaar in de zorg voor mensen met acute hartproblemen. Dasselaar: ,,We zijn bezig om vrienden van de Hartstichting te worden en leiden zelf ook mensen op tot burgerhulpverlener. Het is nu zaak om meer bekendheid te geven aan wat we als EHBO-vereniging doen en mensen zover zien te krijgen om zelf ook een cursus te volgen die levens kan redden." Smorenburg: ,,Voor mensen die al een EHBO-diploma hebben is het goed om regelmatig een opfriscursus te volgen. Na een aantal jaren vervalt een licentie en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in de zorg."

 BEDRIJVEN De allereerste AED van de stichting is opgehangen bij de Koningspage 22 in de wijk De Terrassen. Smorenburg: ,,De kast die er om heen moest komen is door ondernemers die betrokken zijn bij de wijk gesponsord. We proberen op allerlei manieren om bedrijven als Specsavers en de Rabobank te benaderen om geld in te zamelen voor meer AED's." De AED stichting bestaat uit Marcel Bakker, Wilma Beitler, Rietha Dasselaar, Harrie en Tini Smorenburg en Gaby Wassink. De stichting is op weg naar een ANBI status, zodat ook via de belasting makkelijker gedoneerd kan worden.