• De UVV en VVN afdeling Nijkerk-Hoevelaken bekrachtigen hun samenwerking.

    Harry Koelewijn

Rijvaardigheidstraining voor scootmobilisten in Nijkerk

NIJKERK De Unie van Vrijwilligers (UVV) Nijkerk, Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Nijkerk-Hoevelaken en Medipoint uit Houten gaan samenwerken om scootmobilisten uit de gemeente Nijkerk een rijvaardigheidstraining aan te bieden. De cursus 'Veilig rijden met je scootmobiel' gaat maandag 6 mei aanstaande van start.

Belinda van der Horst

Bert de Graaf, voorzitter van UVV Nijkerk, vertelt dat Henk Schouten, initiatiefnemer en voormalig projectleider van de UVV Scootmobielclub, een voorstander was van een rijvaardigheidstraining en zich hiervoor sterk heeft gemaakt. ,,Het doel van de cursus is rijvaardigheid en zelfvertrouwen te vergroten", aldus De Graaf. In de gemeente Nijkerk zijn circa vierhonderd inwoners in het bezit van een scootmobiel en dat aantal neemt sterk toe. Het voertuig behoedt veel gebruikers voor een sociaal isolement, maar rijden in het soms drukke verkeer valt niet altijd mee. Scootmobilisten stuiten op andere obstakels en situaties dan overige weggebruikers en zijn daar vaak onvoldoende op voorbereid. Vandaar dat de belangenpartijen de handen ineen hebben geslagen om scootmobilisten ter zijde te staan. De UVV neemt de organisatie van de rijvaardigheidstraining op zich en de VVN levert de expertise, zowel de theorie als praktijk.

VEILIG Volgens de vertegenwoordigers van VVN staan veel scootmobielen ongebruikt in de schuur. Als een scootmobilist een incident met zijn voertuig heeft gehad, durft hij of zij veelal niet meer te rijden. Met de rijvaardigheidstraining wordt geleerd om veilig en goed voorbereid om te gaan met de scootmobiel, wat het zelfvertrouwen moet vergroten. Medipoint zorg- en welzijnsmiddelen in Houten verzorgt het oefenmateriaal tijdens de praktijkles voor scootmobilisten, zoals een helling voor de hellingproef, een wipwap voor het evenwicht en een plaat met verschillende hoogtes. Er is ook een servicebus aanwezig om service aan scootmobielen te verrichten. Medipoint geeft na aanschaf van een scootmobiel ook gebruikersinstructie. Bij hun vestiging in Amersfoort kunnen mensen komen proefrijden.

ERVARING Scootmobilisten kunnen ook meer ervaring opdoen door zich aan te sluiten bij de UVV Scootmobielclub, waar wekelijks een tocht wordt gereden. ,,Een mooie en gezellige gelegenheid om in groepsverband de eigen scootmobiel goed te leren gebruiken in het verkeer." De rijvaardigheidstraining vindt plaats op 6 mei van 9.30 tot 12.30 uur. De theorietraining wordt gegeven bij de UVV Nijkerk aan de Frieswijkstraat 97 en de praktijktraining op het parkeerdek van parkeergarage De Bonte Koe aan de Vrijheidslaan. Wethouder Harke Dijksterhuis is bij het praktijkgedeelte aanwezig en waagt zich met een scootmobiel aan de hellingproef.

Opgeven kan voor 1 mei bij de UVV Nijkerk door een e-mail te sturen naar scootmobielclub@uvv-nijkerk.nl of door te bellen naar 033-2460115, op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur. De kosten bedragen 12,50 euro per persoon. Na afloop van de rijvaardigheidstraining vindt de uitreiking van de certificaten plaats.