• Renate Munneke gaat het docentencorps van Collage Kunstcentrum versterken.

    Esther Zuurmond

Renate Munneke nieuwe docent bij Collage

HOEVELAKEN Beeldend kunstenaar Renate Beatrice Munneke gaat dit jaar het docentencorps van Collage Kunstcentrum versterken. Zij geeft een basiscursus 'mixed media en figuratieve kunst.' Een unieke cursus voor beginners om in vijf lessen kennis te maken met mixed media; inkt, krijt, gouache (soort waterverf), houtskool en collagetechnieken. In februari volgt een kleurrijke workshop omslagdoek/poncho haken waarin de cursisten met basistechnieken en patroonlezen hun eigen poncho gaan haken.

Anneke Martini

De ervaringen in haar vroegste jeugd hebben Renate Munneke gevormd tot een inspirerende en enthousiaste beeldend kunstenaar en docent. Op kleuterleeftijd leed zij aan een heftige ziekte die tot haar achtste jaar duurde. Dankzij haar doorzettingsvermogen, de kundigheid van de artsen en de liefde van haar ouders kon Munneke zich ontwikkelen op cultureel en kunstzinnig gebied. Zij volgde opleidingen aan kunstacademies en taleninstituten in binnen- en buitenland.

Na haar VWO in Amersfoort volgde zij in Italië een studie Italiaanse taal en cultuur aan de Università per Stranieri te Perugia. Daarna volgden diverse opleidingen aan Hogescholen voor de Kunsten en de Accademia di belle Arti te Bologna. Renate Munneke komt uit een 'lerarennest' en de appel valt niet ver van de boom: Zij is docent Italiaanse taal en cultuur alsmede 'The Art-experience' aan het Baarns Lyceum. Zij heeft op het Amsterdams Lyceum klaslokalen beschilderd. Naast haar drukke gezin met vier zonen en haar werkzaamheden vindt de 'duizendpoot' nog tijd voor vrijwilligerswerk in haar woonplaats Hooglanderveen.

KLEURRIJK Bij binnenkomst in het atelier komt de bezoeker ogen te kort om alles te bewonderen. Het atelier staat apart van het woonhuis en zij heeft er haar artistieke talenten totaal kunnen uitleven. Haar kleurige en raak getypeerde schilderijen zijn een afspiegeling van haarzelf. Levenslustig, kleurrijk en expressief, met een serieuze maar vaak ook sprookjesachtige ondertoon. Renate Munneke: ,,Na mijn ziekte ben ik erover gaan schilderen, vooral met kinderen als onderwerp. Als het ware schilderde ik mijn boosheid en verdriet van mij af." Veel doeken hebben een diepgaande tekst over het leven meegekregen. Haar schilderijen en muurschilderingen zijn te bekijken op haar Facebook pagina: atelier Renate Beatrice Munneke.

OPGAVE In januari gaat Munneke haar talenten overbrengen op cursisten van Collage in de eerder genoemde korte cursus mixed media en figuratieve kunst van vijf lessen op woensdagmiddag of -avond. Deze duren twee uur en worden gegeven eens per veertien dagen; start 24 januari 2018. Informatie en inschrijven via www.collage-hoevelaken.nl of via 033-2534738 of bij Renate Munneke 06-14358287. Zaterdag 10 februari, van 14.00 tot 17.00 uur, geeft zij een workshop omslagdoek/poncho haken. Hierbij leren de deelnemers de basistechnieken en patroon lezen. Wol en haaknaalden meenemen, waarbij haaknaald nr. 10 het beste is voor beginners. Opgave: zie boven.